Kenyanska medlemmar av Multinational Security Support Mission (MSS) står i givakt när de väntar på att USA: s utrikesminister Antony Blinken ska anlända till Port-au-Prince i Haiti på torsdagen. Foto: Roberto Schmidt

USA ger mer stöd till våldsdrabbade Haiti

Uppdaterad
Publicerad

USA ger 45 miljoner dollar, motsvarande cirka 462 miljoner kronor, i nytt stöd till våldshärjade Haiti.

Det meddelar utrikesminister Antony Blinken – och uppmanar andra länder att bidra med mer pengar till den multinationella polisinsats som ska stoppa våldet.

– I detta kritiska ögonblick behövs mer finansiering. Vi behöver mer personal för att upprätthålla och genomföra målen för denna insats, sade Blinken under ett besök i Haiti på fredagen.

Omkring 400 poliser från Kenya, som leder den multinationella insatsen, har under sommaren försökt få bukt med den utbredda gängkriminaliteten i Haiti. Men de anses vara för få och har inte de resurser som krävs, enligt bedömare.

Våldsamheterna i Haiti

Kenya lovade ursprungligen att skicka 1 000 poliser till Haiti, vilket landet inte har gjort. Dessutom skulle styrkor från flera afrikanska och karibiska länder delta i insatsen, som totalt var tänkt att uppgå till 2 500 personer.

”Hoppet har kommit åter”

Antony Blinken såg dock anledning till optimism under sitt besök.

– Vad jag ser är en enorm motståndskraft och hoppet har kommit åter, säger han.

Haitis tillförordnade premiärminister Gary Conille uttryckte även han hopp, men medgav samtidigt att Haiti står inför en ”enormt komplex” situation.

– Om våra partners står vid vår sida och engagerar sig för oss så kommer vi att nå våra mål. De framsteg som vi uppnått hittills är faktiskt ganska anmärkningsvärda, säger han.

De kraftigt beväpnade gängen tog över kontrollen av delar av Haiti när förre premiärministern Ariel Henry tvingades bort från makten. För närvarande kontrollerar gängen omkring 80 procent av huvudstaden Port-au-Prince.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamheterna i Haiti

Mer i ämnet