Foto: TT

USA har släppt sin största konventionella bomb över Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska militären har för första gången fällt en GBU-43/B-bomb. Det är den största konventionella bomb som USA någonsin har använt i strid. Målet var ett av terrorgruppen IS tunnelsystem i Afghanistan.

– Ännu ett mycket framgångsrikt jobb, säger president Trump.

Bomben fälldes vid sjutiden på torsdagskvällen, lokal tid, från ett MC-130-plan över Achin-distriktet i Nangarhar-provinsen, uppger fyra amerikanska militärkällor till CNN. Militären utvärderar nu skadegörelsen.

En talesperson för det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon bekräftar uppgifterna, skriver CBS News.

GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB) kallas för ”alla bombers moder”. Den väger omkring 9,8 ton och är GPS-styrd. Bomben togs fram under Irakkriget och är nu USA:s mest kraftfulla konventionella bomb (icke-kärnvapen) som någonsin använts i strid – det här var första gången.

Bomben fördes till Afghanistan specifikt för ändamålet och attacken ska ha varit planerad sedan flera månader tillbaka.

TV-KLIPP: Se när USA testspränger bomben

Order från högre ort

Enligt källorna var det general John Nicholson, befälhavare för USA-styrkorna i Afghanistan, som gav ordern. Men han ska ha fått tillåtelse att använda bomben från högre befäl, det är oklart hur högt upp i befälskedjan beslutet har fattats.

”Anfallet var utformat för att minimera risken för afghanska och amerikanska styrkor som genomför rensningsoperationer i området samtidigt som man maximerar förstörelsen av ISIS-K-stridande och anläggningar”, står det i ett pressmeddelande från USA:s styrkor i Afghanistan enligt ABC News.

ISIS-K syftar på ISIS-Khorasan, terrorgruppen IS gren i Afghanistan, som huvudsakligen opererar i östra delen av landet.

”Efter att ISIS-K förluster har ökat använder de IED:s (improviserade sprängmedel reds. anm.), bunkers och tunnlar för att förstärka sitt försvar. Det här är rätta ammunitionen för att reducera de här hindren och upprätthålla kraften i vår offensiv mot ISIS-K”, skriver man vidare. 

ANALYS: USA är tillbaka som världspolis

Vita huset har uttalat sig

Vita husets pressekreterare Sean Spicer säger att attacken var riktad mot ett system av tunnlar och grottor som IS-stridande använder för att röra sig fritt. Han menar att USA vidtagit alla åtgärder för att minimera civila dödsoffer.

– USA tar kampen mot IS på stort allvar och för att besegra gruppen måste vi neka dem operationellt utrymme, säger Sean Spicer enligt Reuters.

Han vill dock inte svara på om president Trump personligen har beordrat angreppet, skriver CBS News. För ungefär en vecka sedan beordrade Trump ett anfall mot en flygbas i Syrien, som svar på Assadregimens misstänkta kemvapenattack mot den egna befolkningen.

President Donald Trump fick på en pressträff frågan om han personligen hade gett klartecken för användningen av MOAB, men undvek att svara på frågan. I stället berömde han militären och sade att den ”gjort ännu ett mycket framgångsrikt jobb”.

– Vi har gett dem totalt bemyndigande, sade Trump enligt TT.

Det är oklart hur starkt fäste IS har i Afghanistan. Amerikanska tjänstemän har tidigare uppskattat antalet till 700 milismän, medan Afghanistan hävdar att det rör sig om omkring 1.500.

Vita husets pressekreterare Sean Spicer vid torsdagens presskonferens. Foto: TT

Mindre sprängkraft än kärnvapen

Jämfört med kärnvapen har GBU-43/B emellertid betydligt mindre sprängkraft.

Enligt Hans Kristensen, chef för kärnvapeninformationsprojektet vid Federationen för amerikanska forskare, är sprängkraften hos det minsta kärnvapnet i USA:s arsenal, B-61-bomben, större än hos GBU-43/B. Samtidigt är GBU-43/B bara hälften så stor som det minsta kärnvapnet som någonsin byggts, uppger NBC News.

Adam Lowther, chef för det amerikanska flygvapnets skola för avskräckning, hävdar att GBU-43/B inte ens går att jämföra med ett kärnvapen.

– Hela syftet med MOAB är att den skapar ett övertryck, säger han till Business Insider och menar att övertrycket som uppstår när bomben detonerar på låg höjd krossar underjordiska tunnlar och bunkers.

LÄS MER: Afghanistan fördubblar säkerhetsstyrka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.