Ett av namnen som sticker ut mest i Trumps önskade administration är den till synes blivande hälsoministern Robert F. Kennedy Jr. Foto: ERIK S. LESSER

USA-kännaren: Trump uppfyller vallöfte med ”punkiga outsiders”

Publicerad

Donald Trumps utpekade administration är något helt nytt i amerikansk politik.

Den är också helt i linje med vad Trump gått till val på, säger USA-kännaren Andreas Utterström, som beskriver laget som ”punkiga outsiders”.

– Det är verkligen att leverera det man lovat väljarna på ett silverfat, och ju mer arga kritikerna blir, desto bättre.

De väntas ingå i Trumps regering

Donald Trump har redan valt flera myndighetschefer och gjort sina nomineringar till de tyngsta presidentposterna.

Den föreslagna administrationen, däribland flera kända namn utan politisk erfarenhet, visar på tre saker, säger USA-experten Andreas Utterström.

– Det ena är att det är ett långfinger mot vänstern, etablissemanget och vad Trump tycker är pk-media. Det andra är att det är ett sätt att uppfylla vallöften om att ”nu ska vi få mycket gjort och göra på ett annat sätt”. Det tredje är att han omger sig med människor som är 110 procent lojala.

Synts i kampanjen

Två av de mest uppmärksammade nomineringarna är till två av de tyngsta posterna: Fox News-programledaren Pete Hegseth som försvarsminister och den sexbrottsanklagade Matt Gaetz som justitieminister. Gaetz var drivande när den republikanske talmannen Kevin McCarthy avsattes.

Gaetz drog sig dock ur nomineringen på torsdagskvällen, med motiveringen att valet av honom blivit en ”onödig distraktion”.

Nomineringarna är i linje med valkampanjen, menar Utterström. Men först ska namnen passera senaten.

– Jag tycker inte man kan kritisera Trump för de här valen. Man kan ha synpunkter kring om de här personerna har rätt meriter. Men han har ju gått till val på och vunnit valet på att omge sig med Elon Musk och RFK Junior och sagt att de här kommer jag att utse.

Två scenarier framåt

De nya makthavarna har mycket större makt än sina svenska motsvarigheter, säger Andreas Utterström. Men frågan är vilka förändringar de kan driva igenom.

Enligt honom finns det två spår. Det ena är att myndigheterna de ska styra över ”mer eller mindre imploderar inifrån” så att makten lättare kan centreras till Vita huset.

– På ett sätt kan man säga att det redan har börjat. Det finns till exempel militärer som betraktar utnämningen av en Fox News-programledare till försvarsminister som en sådan förolämpning att de kommer säga upp sig.

Han beskriver departementen med sina många anställda som ”stora Titanics” – och att det också kan sinka politiska processer.

– Man kan därför tänka sig att saker kommer rulla på ganska mycket som vanligt. Sedan kommer personerna som Trump utsett komma med olika utspel, kanske till och med baktala sina egna medarbetare – men under radarn är allt ganska mycket ”business as usual”.

Utterström: De sticker ut mest

1. Tulsi Gabbard, nationell underrättelsechef

Gabbard gjorde en 180-sväng och bytte sida från Demokraterna till Trump. Hon har fått kritik för att vara prorysk. Det har skapat frågor kring vad andra underrättelsetjänster kommer att vilja dela med USA i framtiden.

”Det här är den nomineringen som jag tycker sticker ut mest.”, säger Andreas Utterström och fortsätter: ”Betyder det att underrättelsesamarbetet med USA:s gamla allierade i praktiken är över?”

2. Robert F. Kennedy Jr, hälsominister

Robert F. Kennedy Jr har den senaste tiden uppmärksammats mest för att vara vaccinskeptiker. ”Det är knappast någon som sätter beprövad vetenskap högt. Jag tolkar det Trump har sagt som att han kommer att få göra lite som han vill,” säger Andreas Utterström.

Han tror också att Trump värdesätter Kennedys framtoning som ”alfahanne” och det kända efternamnet. Under valrörelsen har Robert F. Kennedy Jr bland annat sagt att han tror att CIA låg bakom mordet på hans farbror.

3. Pete Hegseth, försvarsminister

Pete Hegseth har programlett ”Fox & Friends Weekend”, där Trump gästat. Hegseth är militärveteran, men har inte haft ledande befattningar eller arbetat med politik. Har sagt att han vill få bort allt som är ”woke” från militären. Hegseth har utretts för sexbrott, men inte åtalats.

Andreas Utterström: ”Det här är en snygg man med bra hår som syns i tv som är en pitbull och då helt i Trumps smak. Men han har noll kompetens för att vara den som leder tre miljoner medarbetare.”

SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi till vänster,  tillträtande president Donald Trump till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi om Donald Trumps val av ministrar i videon. Foto: SVT, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet