Demonstranter protesterar utanför FCC:s kontor i Washington Foto: Chip Somodevilla, AFP / TT

USA: Nätneutraliteten tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Reglerna om lika villkor på internet rivs upp.

USA:s kommunikationskommitté FCC röstade nej till nätneutraliteten, vilket innebär att nätoperatörer tillåts prioritera enskilda sajter och företag – och inte längre förbjuds att sinka kopplingarna till andra.

Förordningen om nätneutralitet i USA infördes 2015 under Barack Obamas presidentskap. Den skapades för att förhindra internetleverantörer från att påverka vilket innehåll vi tar del av på internet. De ska till exempel inte kunna gynna utvalda streamingtjänster eller sökmotorer med mer trafik än andra.

Kritiker i USA är oroade över att den upprivna nätneutraliteten ger nätleverantörerna möjlighet att blockera rivaliserande företags appar och öka hastigheten i nätet för de företag som villiga att betala stora summor för det. Nätleverantörerna har bedyrat att de inte kommer att påverka nätupplevelsen för användarna.

Det är möjligt att tvisten i USA inte är avslutad ännu. New Yorks delstatsåklagare Eric Schneiderman menar att beslutet strider mot lagen och säger att han kommer att bestrida det

Ett fall i Sverige

I Sverige finns ett fall om nätneutralitet som behandlas av domstol just nu. Det gäller Telia som erbjuder fri surf på sociala medier. Tvisten gäller att Telia stänger av trafiken för alla tjänster utom just sociala medier när en användare når taket på surfpotten. Det bryter mot nätneutraliteten, menar motparten Post- och telestyrelsen.

Överlag finns det inget som tyder på att Sverige kommer att riva upp principen om nätneutralitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.