Foto: TT

Kuba öppnar ambassad i USA

Uppdaterad
Publicerad

USA och Kuba är åter kompisar. I dag öppnar Kubas ambassad i Washington efter att ha varit stängda i 54 år. Även USA:s ambassad har öppnat på Kuba, men den är ännu inte invigd.

I ett tal under cermonin sa Kubas utrikesminister att de återupptagna förbindelserna mellan Kuba och USA endast kommer att betyda något om USA lyfter handelsembargot och återlämnar Guantánamo till Kuba.

En ny era kan nu sägas vara inledd, i alla fall vad gäller de diplomatiska förbindelserna mellan Kuba och USA som varit frostiga sedan Kalla krigets dagar. Ambassaderna i de båda huvudstäderna stängde 1961 efter USA:s misslyckade försök att störta regimen Castro i samband med invasionen av Grisbukten.

Kubas flagga hissad

Kubas utrikesminister, Bruno Rodríguez var närvarande i Washington klockan 10.30 under måndagen (16.30 svensk tid) när den kubanska flaggan hissades vid den byggnad som framöver nu officiellt kommer att tjäna som Kubas ambassad i USA.

Utanför ambassadbyggnaden, som är den samma som man använde på femtiotalet, sjöngs den kubanska nationalsången och lyckliga kubaner ropade: Vivé Cuba, Leve Kuba.

Utrikesministern: Återlämna Guantánamo

Efter att flaggan hissats hölls en kortare presskonferens inne i Kubas nya ambassad. Deltog gjorde bland annat Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez och USA:s biträdande utrikesminister Roberta Jacobson.

– Flaggan som hänger här är samma flagga som hängde här när ambassaden stängdes, säger Bruno Rodríguez.

Han hyllade därefter Fidel Castro som han beskrev som en viktig symbol för Kuba. Han sa även att de återupptagna förbindelserna mellan Kuba och USA endast kommer att betyda något om USA lyfter handelsembargot och återlämnar Guantánamo till Kuba.

En liknande ceremoni kommer att hållas i Havana först om en månad, i samband med att USA:s utrikesminister John Kerry besöker Kuba.

Beslutet kritiseras

Att ambassaderna nu öppnas är frukten av det avtal som slöts mellan Kubas diktator Raúl Castro och USA:s president Barack Obama den 17 december förra året. Men den nyväckta dialogen till trots har uppgörelsen fått utstå kritik.

Kritiker har menat att Obama varit naiv och förhandlat med diktaturen Kuba allt för lättvindigt. Den kubanska regeringen driver nu på för att få USA att häva det handelsembargo som isolerat landet i fattigdom, samtidigt kvarstår frågetecknet kring den kubanska regeringens kränkningar av de mänskliga rättigheterna i landet.

Fakta: Forna fiender

1898: USA besegrar Spanien och tar över kolonin Kuba.

1934: USA ger upp rätten att kontrollera kubansk politik, men behåller Guantánamoviken.

1959: Fidel Castro och hans gerilla tar makten från Fulgencio Batistas USA-stödda diktatur.

1960: USA-ägda företag i Kuba förstatligas utan kompensation, varpå USA kapar de diplomatiska förbindelserna och inför handelsembargo.

1961: USA börjar planera att lönnmörda Castro och stödjer ett misslyckat invasionsförsök vid Grisbukten.

1962: ”Kubakrisen”: nära ett atomkrig när USA inser att sovjetiska avskjutningsramper för kärnvapenbärande missiler planeras på Kuba.

1993: Kuba tillåter dollarhandel och viss privat företagsamhet.

1996: USA förbjuder även icke-amerikanska företag att handla med Kuba.

2006: Fidel Castro lämnar över ledarskapet till sin yngre bror Raúl Castro.

2014: Efter hemliga förhandlingar där bland andra påve Franciskus meddelas att relationerna normaliseras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.