USA:s president Donald Trump medan han talade med Mexikos president Enrique Pena Nieto över högtalartelefon under måndagen. Foto: Mandel Ngan/TT

USA och Mexiko överens om frihandelsavtalet

Uppdaterad
Publicerad

USA och Mexiko har nått en överenskommelse om förändringar i det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta. Förhandlingar med avtalets tredje part, Kanada, kommer att inledas inom kort, uppger USA:s president Donald Trump.

– Det har kallats Nafta-avtalet. Vi kommer att kalla det handelsöverenskommelsen mellan USA och Mexiko. Vi kommer att skippa beteckningen Nafta, säger Trump.

Måndagens uppgörelse gladde finansmarknaderna. Aktierna för de stora biltillverkarna Ford, General Motors och Fiat Chrysler, som väntas dra fördelar av avtalet, steg 3,2, 4,8 och 3,5 procent under måndagen.

Enligt en ledande amerikansk företrädare hoppas man nå en överenskommelse med Kanada under veckan. Kanadensiske premiärministern Justin Trudeau, som talat med Mexikos president Enrique Peña Nieto, säger att de två är eniga om att avtalet ska förbli en trepartsöverenskommelse.

Ett år av förhandlingar

Överläggningarna om det 24 år gamla avtalet har pågått över ett år. Upprepade hot från Trump att säga upp det har påverkat finansmarknaderna och satt press på både den mexikanska peson och den kanadensiska dollarn.

Enligt den amerikanske presidenten kommer han snart att kontakta Justin Trudeau – men Trump hotar samtidigt med att det vore enklare belägga kanadensiska bilar med tullar än att låta avtalet omfatta även Kanada.

Handlar i huvudsak om bilbranschen

Förhandlingarna mellan USA och Mexiko har huvudsakligen handlat om att skapa nya regler för just bilbranschen, den del av avtalet som Trump kritiserat hårdast. Enligt den amerikansk-mexikanska överenskommelsen ska 75 procent av bildelarna vara tillverkade inom Nafta-länderna.

Fakta: Nafta

Nafta, North American free trade agreement, är ett frihandelsavtal mellan Kanada, Mexiko och USA som trädde i kraft 1994. Avtalet syftar till en successiv avveckling av tullar och andra handelshinder för att stimulera handeln mellan de tre länderna.

Källa: TT, Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.