Sydkoreansk soldat ser över gränsen till den nordliga grannen. Foto: TT

USA och Sydkorea inleder militärövning

Uppdaterad
Publicerad

De allierade länderna Sydkorea och USA har nu påbörjat sin gemensamma, årliga militärövning. Nordkorea ser övningen som en stark provokation.

Sydkorea och USA har inlett sin årliga militärövning.

Över 17.000 soldater deltar i den till stor del datorsimulerade övningen som planeras pågå i två veckor.

Nordkorea-krisen

LÄS MER: Oro i Japan på grund av Nordkoreakonflikten

Provocerar Norkorea

Övningen beskrivs som defensiv, men kärnvapendiktaturen Nordkorea ser den som en provocerande repetition inför en invasion och har varnat för att den kan driva den spända situationen i regionen till kärnvapenkrig.

LÄS MER: Nordkorea: Övning kan utlösa kärnvapenkrig

I juli genomförde Pyongyang en testuppskjutning av två ballistiska robotar som såg ut att kunna nå USA. USA:s president Donald Trump varnade då för att Washington kan komma med ”eld och raseri” till Nordkorea.

”Vi är redo försvara Sydkorea”

USA:s försvarsminister James Mattis säger att antalet soldater i övningen har minskats ”för att nå övningsmålen”, och förnekar att det ska ha gjorts i ett försök att minska spänningarna i regionen.

LÄS MER: Sydkorea: ”Inget krig på Koreahalvön”

– Det här är en övning för att säkerställa att vi är redo att försvara Sydkorea och våra allierade där borta, säger han.

BAKGRUND: NORDKOREA OCH DET SPÄNDA LÄGET

Konflikten på koreanska halvön har pågått ända sedan andra världskrigets slutskede då halvön delades upp i en kommunistisk stat i norr och en kapitalistisk i söder.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Den kommunistiska och isolationistiska diktaturen styrs av Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011. Denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram. Det har lett till ytterligare sanktioner från FN och ett hotfullt ordkrig mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet