Christoffer Wendick, SVT:s Europakorrespondent, i Bryssel, Belgien i Natohögkvarteret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Uttalandet speglar USA:s inställning till kriget i Ukraina” – Hör SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick på plats på Natohögkvarteret i Bryssel. Foto: SVT

USA: Orealistiskt att Ukraina återfår 2014 års gränser

Uppdaterad
Publicerad

USA:s försvarsminister Pete Hegseth säger att en återgång till Ukrainas gränser före 2014 är ett ”orealistiskt” mål.

– Uttalandet speglar USA:s inställning till kriget i Ukraina – att få ett snabbt slut på kriget är målet, säger SVT:s korrespondent Christoffer Wendick.

Under ett Ukrainamöte i Bryssel uppgav Pete Hegseth att få slut på Rysslands krig mot Ukraina är högsta prioritet. Men för att lyckas med det behövde man, enligt honom tänka, realistiskt.

– Vi måste börja med att erkänna att det är orealistiskt att tro att det går att återgå till Ukrainas gränser från 2014. Detta illusoriska mål förlänger bara kriget och ökar lidandet, sa Pete Hegseth.

Kriget i Ukraina

Ukraina ska heller inte räkna med ett Natomedlemskap, menade han.

Riktningen för USA:s nya Ukrainapolitik var väntad, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick, på plats i Bryssel.

– Det kanske inte så många väntade sig var att Pete Hegseth skulle vara så direkt. Det gick ett sus genom pressalen, och jag tror alla förstod att det här kommer att prägla diskussionen om Ukraina den närmsta tiden, säger han.

”Speglar en realism”

Inför Donald Trumps presidentskap fanns en oro kring att USA:s stöd till Ukraina skulle minska. Så har det inte blivit.

– USA har återupptagit stödet till Ukraina men försöker också balansera om det och lägga mycket mer ansvar på Europa, säger Christoffer Wendick.

Uttalandet från USA bryter mot president Volodymyr Zelenskyjs och många ukrainares förhoppning om att man på diplomatisk väg ska kunna återfå sina gränser från 2014.

– Det speglar en realism som den nya amerikanska regeringen vill lägga på kriget. På slagfältet ser det ut som det gör och militärt sätt kommer Ukraina inte att kunna vinna tillbaka territorierna, säger Wendick.

Européerna tvingas nu också tänka tanken att krig i Europa kan leda till att gränserna ritas om i kontinenten. Det har inte hänt sedan andra världskriget.

Zelenskyj föreslog markbyte

Zelenskyj uppgav på tisdagen att han planerade att erbjuda Ryssland ett direkt territoriellt utbyte, inklusive delar av Kursk-regionen som nu kontrolleras av Ukraina, för att hjälpa till att få ett slut på kriget.

Men erbjudandet avfärdades tvärt av Moskva, där Dmitrij Medvedev, vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, kallade förslaget för ”nonsens”.

Se hela SVT Nyheters sändning här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet