Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Visar att USA menar allvar med att försvara Israel”, säger Mellanösternexperten Alexander Atarodi. Foto: Indra Beaufort

USA rustar i Mellanöstern: ”Visar hur allvarligt läget är”

Uppdaterad
Publicerad

USA förstärker sin militära närvaro genom att skicka ett hangarfartyg och en robotbestyckad ubåt till Mellanöstern.

– Det visar hur allvarligt läget är och hur nära vi kan vara ett storkrig i regionen. USA vill inte riskera att komma på efterkälken, säger Mellanösternexperten Alexander Atarodi.

Förflyttningen av amerikanska ubåtar avslöjas sällan offentligt.

– Detta är en viktig och stark signal till regionen att USA menar allvar med att försvara Israel och alla sina allierade i regionen, säger Atarodi.

Krig mellan Israel och Hamas

Konflikten mellan Israel och Hamas har trappats upp sedan Iran lovade vedergällning mot Israel för mordet på en högt uppsatt ledare inom Hamas. Men när och hur den eventuella hämnden sker är oklart.

– Det är väldigt svårt att sia om. Att förbereda denna typen av åtgärder är tidskrävande. Dessutom har Iran varit mitt uppe i att utse en ny president och en ny regering, säger Alexander Atarodi.

Kan ske under högtid

Enligt uppgifter planerar Iran och deras allierade att genomföra hämndaktionen mot Israel under den judiska högtiden Tisha Beav, som äger rum måndag och tisdag.

Liknande spekulationer har förekommit under Ukrainakriget, där det har funnits förväntningar om att bland annat militära offensiver skulle inledas på symboliskt viktiga dagar.

Finns det en övertro på att något ska ske under just symboliskt viktiga dagar?

– Absolut. Säkerhetspolitiska beslut av den här digniteten tar inte helgdagar i beaktning. Det handlar mest om kapacitet och om man är förberedd. Är man inte det så struntar man fullständigt i vilken dag det är, säger Alexander Atarodi.

Se mer om USA beslut att stärka sin militära närvaro i regionen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet