Japansk soldat framför amerikansk Patriot PAC-3 robot i Funabashi i Japan 18 januari 2018. Foto: AP/Eugene Hoshiko

USA:s dominans på vapenmarknaden ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

USA:s andel av den globala vapenmarknaden har ökat kraftigt de senaste tio åren. Samtidigt minskar Rysslands export av vapen. De amerikanska vapnen säljs främst till Mellanöstern. Det visar nya siffror från fredsforskningsinstitutet Sipri.

Det är en sanning sedan länge att USA är världens största aktör på den globala vapenmarknaden.

Men under de senaste tio åren (2009–2018) har gapet mellan USA och andra vapenexporterande länder ökat kraftigt och de amerikanska vapnen exporteras främst till Mellanöstern.

Av USA:s tre största kunder finns två i Mellanöstern – Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

– Det land som ökar importen mest är Saudiarabien, men även Förenade Arabemiraten och Egypten, säger Pieter Wezeman som är expert på vapenexport på Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri.

USA hade 30 procent av den globala vapenmarknaden perioden 2009 till 2013. Den andelen har ökat till 36 procent under 2014 till 2018.

Officerare i Israels flygvapen tar emot det första amerikanska F-35 stridsflygplanet som levereras till Israel i december 2016. Foto: AP/Ariel Schalit

Stridsflygplan och robotar

Det är USA:s omfattande export av stridsflygplanen F-35, F-15 och F-16 som förklarar en del av ökningen.

Samtidigt har USA:s export av system för robotförsvar ökat. Till exempel Patriot (PAC-3) som levererats till Kuwait, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten för att nämna några länder.

Även Polen, Rumänien och Sverige har beställt robotsystemet Patriot (PAC-3) under 2018.

Andel av den globala vapenmarknaden 2014 till 2018. Foto: SVT Design

”De vill använda vapnen”

Saudiarabien har även beställt robotsystemet Thaad. Det uppges vara ännu mer kraftfullt försvar mot ballistiska robotar än vad Patriot är.

– Vi ser att Saudiarabien vill vara en regional makt. De vill använda sina vapen. Tills för ungefär fem år sedan hade de vapen för att försvara landet från hot som de upplevde. Nu använder de alla vapen som de har i Jemen och Syrien.

Den faktiska ökningen av USA:s vapenexport är 29 procent den senaste femårsperioden (2014–2018) jämfört med perioden innan (2009–2013), grovt räknat.

En amerikansk Patriot robot testas i Taiwan i juni 2011. Foto: AP

Ryssland minskar

Under samma perioder har Ryssland minskat sin vapenexport med 17 procent uppger Sipri. Den främsta förklaringen är att en stor del av vapnen som Indien köper av Ryssland ska sättas i ihop på plats  Indien.

– Det går mycket långsammare än förväntat där, säger Pieter Wezeman.

Mörkertal

När det gäller vissa länder kan det vara svårt att ta reda på fakta om vapenexporten. Ett sådant land är Israel, uppger Wezeman.

– De är bra på att utveckla kommunikationsmateriel, materiel för underrättelseinhämtning. Det är stora och dyra saker. Det finns ingen information om hur mycket det är, säger han.

Han tillägger att Sipris sammanställning är en grov uppskattning som visar på trender på vapenmarknaden.

Fakta

Undersökningen baseras på ett uträknat medelvärde på större konventionella vapen, till exempel fartyg, flygplan, stridsvagnar och robotsystem.

Källa: Sipri

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.