Det är en sanning sedan länge att USA är världens största aktör på den globala vapenmarknaden.
Men under de senaste tio åren (2009–2018) har gapet mellan USA och andra vapenexporterande länder ökat kraftigt och de amerikanska vapnen exporteras främst till Mellanöstern.
Av USA:s tre största kunder finns två i Mellanöstern – Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.
– Det land som ökar importen mest är Saudiarabien, men även Förenade Arabemiraten och Egypten, säger Pieter Wezeman som är expert på vapenexport på Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri.
USA hade 30 procent av den globala vapenmarknaden perioden 2009 till 2013. Den andelen har ökat till 36 procent under 2014 till 2018.
Stridsflygplan och robotar
Det är USA:s omfattande export av stridsflygplanen F-35, F-15 och F-16 som förklarar en del av ökningen.
Samtidigt har USA:s export av system för robotförsvar ökat. Till exempel Patriot (PAC-3) som levererats till Kuwait, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten för att nämna några länder.
Även Polen, Rumänien och Sverige har beställt robotsystemet Patriot (PAC-3) under 2018.
”De vill använda vapnen”
Saudiarabien har även beställt robotsystemet Thaad. Det uppges vara ännu mer kraftfullt försvar mot ballistiska robotar än vad Patriot är.
– Vi ser att Saudiarabien vill vara en regional makt. De vill använda sina vapen. Tills för ungefär fem år sedan hade de vapen för att försvara landet från hot som de upplevde. Nu använder de alla vapen som de har i Jemen och Syrien.
Den faktiska ökningen av USA:s vapenexport är 29 procent den senaste femårsperioden (2014–2018) jämfört med perioden innan (2009–2013), grovt räknat.
Ryssland minskar
Under samma perioder har Ryssland minskat sin vapenexport med 17 procent uppger Sipri. Den främsta förklaringen är att en stor del av vapnen som Indien köper av Ryssland ska sättas i ihop på plats Indien.
– Det går mycket långsammare än förväntat där, säger Pieter Wezeman.
Mörkertal
När det gäller vissa länder kan det vara svårt att ta reda på fakta om vapenexporten. Ett sådant land är Israel, uppger Wezeman.
– De är bra på att utveckla kommunikationsmateriel, materiel för underrättelseinhämtning. Det är stora och dyra saker. Det finns ingen information om hur mycket det är, säger han.
Han tillägger att Sipris sammanställning är en grov uppskattning som visar på trender på vapenmarknaden.
Fakta
Undersökningen baseras på ett uträknat medelvärde på större konventionella vapen, till exempel fartyg, flygplan, stridsvagnar och robotsystem.
Källa: Sipri