USA:s evakuering ur Kabul avslutad – efter 20 år av krig

Uppdaterad
Publicerad

De sista amerikanska evakueringsplanen och alla soldater har lämnat Kabuls flygplats och Afghanistan. Det bekräftar USA:s militär.

Det innebär slutet på en 20 år lång militär insats och USA:s längsta krig samt ett tillbakadragande som nu väcker många frågor och intensiv debatt.

Vid 22.30-tiden på måndagskvällen, svensk tid, kom bekräftelsen från Pentagon. Det sista amerikanska planet har nu lyft från Afghanistan.

Samtidigt kom rapporter om talibaner som firade med att skjuta mot lyften.

– De amerikanska soldaterna har lämnat flygplatsen i Kabul och vårt land har nu uppnått fullständig självständighet, sade Zabihullah Mujahid , talesperson för talibanerna, enligt AP.

Efter beskedet hyllade USA:s president Joe Biden luftbron, som använts för att evakuera 120 000 människor under de senaste veckorna. Det framkom dock att mellan 100 och 200 amerikaner som inte hann ta sig ut i tid. USA ska fortsätta arbeta för att få ut dem, sade utrikesminister Anthony Blinken.

”Lugn och uppgivenhet”

Tidigare under måndagskvällen, när bara timmar återstod, kom det rapporter från flygplatsen om att det rådde ett lugn och en uppgivenhet på platsen. Det berättar SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid i Aktuellt, på plats i Qatar.

Säkerhetshotet var samtidigt stort och tidigare under dagen sköts det raketer mot flygplatsen som USA lyckades avvärja.

”Gjorde livet bättre för afghanerna”

I samband med att USA:s militära närvaro i Afghanistan har börjat närma sig sitt slut har frågan väckts av bland annat experter, politiker och personer som deltagit i insatsen: Var det värt det?

Den USA-ledda invasionen av Afghanistan kom i kölvattnet av 11 september-attackerna 2001. Det officiella målet var att utrota terrorgruppen al-Qaida och få bort talibanregimen. Det har kostat otaliga liv och astronomiska summor. 60 000 medlemmar av de afghanska säkerhetsstyrkorna har dödats och minst 2 300 amerikanska och 5 svenska soldater har mist livet.

En som trots allt tycker det var värt det är Afghanistanveteranen Callis Amid.

– Utan säkerhet har bistånd ingen effekt. Det spelar ingen roll om man bygger flickskolor om de tillåts brinna ner, säger han till SVT.

Amid var själv nära att mista livet under sin tjänstgöring.

– Vi gjorde livet bättre för afghanerna i många avseenden. På grund av våra insatser blev Afghanistan en lite bättre plats på jorden.

Delade meningar

Jan Eliasson är ordförande för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, och tidigare vice generalsekreterare för FN. I en debatt i Aktuellt på måndagskvällen kallar han det som skett i Afghanistan nu för ”en dyster utveckling”.

– Samtidigt har det hänt väldigt mycket. Det är en hel generation som har växt upp nu under andra villkor, säger Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.