Ekonomer hade i genomsnitt väntat sig en inflationstakt på 8,8 procent. Men när statistiken kom på onsdagseftermiddagen visar det sig att den uppgick till 9.1 procent i juni.
Siffran kan jämföra med maj månad då inflationen låg på 8,6 procent. Den så kallade kärninflationen rensat för mat och energi landade på 5,9 procent, också det högre än väntat.
Hög ökning av hyror, mat och bensin
Framför allt handlar det om hyror som har stigit i USA, säger SVT:s ekonomireporter Peter Rawet.
– Det är faktiskt hyror som står för en tredjedel av konsumentprisindex och det är någon form av rekord, säger han och fortsätter:
– Sedan 1986 har hyrorna inte stigit så mycket.
Han nämner även mat och bensinpriser som exempel på produkter som har ökat mycket i pris.
Vad betyder det här för resten av världen?
– Det troliga utfallet av det här är att USA:s centralbank kommer att höja räntan och med ganska mycket.
Peter Rawet tror inte att USA:s inflationsbesked är något som kommer att påverka vardagen i Sverige särskilt mycket i nuläget.
– Men det händer saker i världen nu och det är att råvarupriserna har fallit, och det efter juni. Det är varor som företagen betalar men inte vi konsumenter. Det mesta talar faktiskt för att inflationen på sikt kanske inte blir så svår.
Börsfall efter USA:s inflationssmäll
Omedelbart efter USA:s inflationssmäll rapporteras ett börsfall orsakad av rädsla på marknaden att den amerikanska centralbaken kan komma att strama åt penningspolitiken, rapporterar Reuters.
Även Stockholmsbörsen faller på beskedet och är ned 1,6 procent efter att tidigare legat på minus 0,9 procent.
Marknaden inväntar även inflationssiffror från flera EU-länder, däribland Frankrike och Spanien. Ett besked om Sveriges inflation kommer i morgon klockan 8.00.