Initiativet kommer från Demokraterna, som inte litar på Vita husets beskrivning av attacken mot den iranske generalen Qassem Soleimani som ett svar på ett ”omedelbart hot” mot amerikanska liv.
Bara kongressen har rätt att förklara krig mot ett annat land, men presidenten har rätt att beordra militära åtgärder i två andra situationer – vid nationella nödlägen och efter särskilt tillstånd av kongressen (särskild auktorisation).
Enligt resolutionen måste regeringen avbryta alla militära operationer mot Iran, om de inte syftar till försvar mot ett omedelbart angrepp, skriver CNN.
Förslaget väntas gå igenom med bred marginal i representanthuset där Demokraterna har majoritet, men det är mer osäkert vad som händer i senaten – som har republikansk majoritet – där ett liknande förslag väntas gå till omröstning nästa vecka. För att vinna behöver Demokraterna stöd av fyra republikanska senatorer.
Kritiska republikaner
Hittills har två republikaner, Mike Lee från Utah och Rand Paul från Kentucky, meddelat att de tänker rösta på Demokraternas förslag, skriver den politiska nättidningen The Hill.
Båda uttalade sig mycket kritiskt efter en redogörelse som utrikesminister Mike Pompeo och tre andra företrädare för presidentadministrationen höll för kongressens båda kammare på onsdagen.
Särskilt kritiserade de att Vita huset använde kongressens klartecken för Irak-invasionen 2003 för att ge legitimitet till drönarattacken mot den iranske generalen Qassem Soleimani i fredags.
– Aldrig i världen kan jag se att man kan argumentera logiskt för att en tillåtelse att föra krig mot Saddam Hussein har något att göra med att föra krig mot människor i Irak i dag, säger Rand Paul som kallar resonemanget ”absurt” och ”en förolämpning”.
Vetorätt för presidenten
Om Demokraternas förslag vinner även i senaten återstår dock ett mycket kraftfullt verktyg för presidenten: Rätten att lägga in veto. För att avsluta en militär aktion mot presidentens veto krävs två tredjedels majoritet i kongressens båda kamrar, skriver NPR.
Så gick det till 2018 när både senaten och representanthuset röstade för ett stopp för vapenförsäljning till Saudiarabien på grund av kriget i Jemen. Genom att lägga in sitt veto kunde Trump dock se till att affären blev av, skriver BBC.