Deltagarna från nattens primärvalsdebatt. Foto: Win Mcnamee/AFP/TT

USA:s valsäsong inledd – Republikanerna höll första primärvalsdebatten

Uppdaterad
Publicerad

Inatt inleddes USA:s valsäsong med Republikanernas första primärvalsdebatt där flera av partiets största namn deltog. En som var påfallande frånvarande är expresidenten Donald Trump, som avstod för att istället publicera en förinspelad intervju.

Efter att debattvärden Fox News sände en annons för Joe Bidens och Demokraternas återvalskampanj startade de konservativa Republikanernas program.

En som var snabb med att slänga en känga åt den sittande presidentens håll var Trumps största rival, Floridaguvernören Ron DeSantis.

– Vårt land går baklänges. Vi måste skicka tillbaka Joe Biden till hans källare och vända den amerikanska nedgången, sade DeSantis som svar på den första debattfrågan om landets ekonomi.

När klimatfrågan togs upp var han inte lika direkt i sitt svar – eller ja, han försökte undvika frågan helt. Däremot var entreprenören Vivek Ramaswamy tydlig med sin åsikt; klimatförändringarna är en ren bluff.

Vem är mest konservativ?

Därefter fortgick pajkastning mellan deltagarna tills den enda kvinnan på scen, USA:s tidigare ambassadör i FN Nikki Haley, fick nog och försökte avvärja attackerna med ett gammalt citat:

– Det här är varför Margaret Thatcher sade att om du vill ha något sagt, fråga en man. Om du vill ha något gjort, fråga en kvinna.

Något hon själv vill ha gjort är bland annat att införa förbud mot sena aborter och låta läkare och barnmorskor kunna välja att vägra utföra proceduren.

Någon som är ännu mer inställd på att begränsa kvinnors rättigheter är tidigare vicepresidenten Mike Pence. Under diskussionen gav han sig nämligen på DeSantis och anklagade guvernören för att inte vara tillräckligt konservativ.

Pence är den enda större republikanska kandidaten som stöder ett nationellt förbud mot abort efter sex veckor. Och DeSantis har inte varit lika tydlig med om han vill skriva under en federal begränsning, (under 2022 undertecknade han dock ett förbud för Floridas kvinnor).

Trump överlägsen i sin frånvaro

Oavsett vem som når längst i sin abortpolitik, eller i någon annan fråga, verkar de inte ha någon större chans att norpa nomineringsplatsen från den frånvarande storfisken.

Trump leder nämligen med närmare 40 procentenheter över de åtta debattörerna enligt en ny omröstning från kanalen. Som det ser ut, tävlar de alltså enbart om andra och tredje plats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är de som försöker utmana Donald Trump? Här går Stefan Åsberg igenom fyra av toppkandidaterna. Foto: Sara COsar/SVT/Charles Krupa/TT

Debattdeltagarna

De åtta kvalificerade kandidaterna som tog plats på scenen:

North Dakotas guvernör Doug Burgum

New Jerseys tidigare guvernör Chris Christie

Floridas guvernör Ron DeSantis

USA:s tidigare ambassadör i FN Nikki Haley

Arkansas tidigare guvernör Asa Hutchinson

Tidigare vicepresidenten Mike Pence

Entreprenören Vivek Ramaswamy

South Carolinas senator Tim Scott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.