På måndagen lyfte ännu ett amerikanskt bombflygplan på väg till Europa. Den här gången var det en B-1 med kapacitet för konventionella kryssningsrobotar, bomber och sjöminor, som flög från sin bas i Alaska.
Enligt USA:s militärkommando skickas tre B-1 bombplan för långvariga uppdrag i Europa. Det är ännu ett tecken på att USA:s insatser med bombflyg ökar i Europa, uppger en av världens ledande experter på Amerikas kärnvapenstyrkor.
– Insatserna med bombplan har ökat och förändrats till att täcka större områden från fler riktningar, säger Hans M. Kristensen vid Federation of American Scientists i Washington till SVT.
Insatserna har ökat gradvis under de senaste fem åren, men särskilt under de senaste två åren, säger han.
Ryskt jaktflyg orsakade incidenter
I augusti placerade USA återigen strategiska B-52 bombflygplan på den brittiska basen Fairford. I veckan genomförde de flygningar över internationellt vatten i Svarta havet, enligt USA:s flygvapen
Kort tid därefter inträffade två allvarliga incidenter där ryskt jaktflyg varit vållande, enligt tillgänglig information. Ett ryskt jaktplan kränkte bland annat danskt luftrum, uppgav Danmarks Radio.
Enligt dr Petr Topychkanov, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri), kommer mönstret sannolikt att fortsätta.
– Det är ett exempel på att ryska förmågor tog sig in och fortsätter att ta sig in i europeiska länders luftrum.
Varför uppför sig Ryssland så här?
– Det är svårt att förstå. Om det är en signal så förklaras den aldrig av Rysslands försvarsdepartement eller utrikesdepartement.
Experten: Rysk förnekelse
Sannolikheten för olyckor är hög eftersom Ryssland, USA och dess allierade länders militära enheter är nära varandras gränser, säger dr Petr Topychkanov.
– I huvudsak är den ryska reaktionen att förneka när väst anklagar Ryssland för att ta sig in i de här ländernas luftrum.
– Med den utgångspunkten – om det är en signal – så är det inte effektivt och en konstig signal. Om det är ett misstag, så är det ett rysligt misstag.
Ryskt bombflyg
På onsdagen släppte Rysslands försvarsdepartement en video av ryskt strategiskt bombflyg (Tu-160) över Östersjön som eskorterades av ryskt jaktflyg (Su-35). De ryska flygplanen följdes av stridsflyg från Danmark, Italien, Tyskland, Polen och Sverige, enligt försvarskommunikén.
Incidenter senaste månaden
Den 28 augusti girade ett ryskt Su-27 jaktflygplan framför nosen på ett amerikansk bombflygplan (B-52) när det befann sig i internationellt luftrum över Svarta havet. Bombplanet fick svårt att navigera på grund av turbulens, enligt en video från Pentagon.
Samma dag flög ett ryskt Su-27 jaktflygplan in i danskt luftrum över ön Bornholm i Östersjön när det följde efter en amerikansk B-52:a.