De två huvudkandidaterna i Republikanernas primärval inför presidentvalet i Frankrike 2017. Expresidenten Nicolas Sarkozy (tv) och Alain Juppé, borgmästare i Bordeaux och tidigare premiärminister och utrikesminister. Foto: TT

Fransk presidentkandidat: USA kommer inte längre att skugga oss

Uppdaterad
Publicerad

Att Donald Trump blir ny president i USA har gjort avtryck i kampen om vem som blir hans nya kollega i Frankrike. Presidentkandidaten Nicolas Sarkozy ser valet av Trump som en möjlighet för Frankrike att kliva fram internationellt.

Sju personer slåss om att bli det franska högerpartiet Les Républicains kandidat i presidentvalet nästa år. I den sista tv-sända debatten inför den första primärvalsdrabbningen på söndag fortsatte Donald Trumps oväntade seger i det amerikanska presidentvalet att dominera diskussionerna.

Den 61-årige expresidenten Nicolas Sarkozy sade att om USA kommer att bli mer isolationistiskt under Trump så kan det innebära ”en fantastisk möjlighet för Frankrike och Europa att återupprätta en ledande roll” i frågor som säkerheten kring Medelhavet och reformeringen av FN:s säkerhetsråd.

Presidentval i Frankrike 2017

– De kommande fem åren kommer att markera Frankrikes och Europas återkomst till den internationella scenen. Amerika kommer inte att vara där och skugga oss, sade Sarkozy.

Huvudkandidater

Opinionsläget är jämnt mellan Nicolas Sarkozy och den 71-årige tidigare premiärministern Alain Juppé. Den senare beskrev Trumps valseger som en trippelchock när det gäller handel, försvar och miljö och varnade Europa för att vara allt för naivt i sina kontakter med USA.

Trumps seger har gjort Nationella frontens Marine Le Pen allt mer segerviss när det gäller det franska presidentvalet i maj. Premiärminister Manuel Valls sade nyligen att det är möjligt att Le Pen kommer att vinna valet och varnade för att ignorera ”faran”från högerextremistiskt håll.

Kritik mot Turkiet

En annan fråga som togs upp i den tv-sända debatten var Turkiets relation med EU. Officiellt stöttar Frankrike de turkiska förhandlingarna om att gå med i unionen.

– Jag har sagt för länge sedan att Turkiet inte hör hemma i EU och regimens pågående utveckling i Turkiet gör detta ännu mer osannolikt, sade Juppé.

Sarkozy är inne på samma linje, och kritiserade EU:s flyktingöverenskommelse med Turkiet.

– Det är dags att få slut på allt det där. Turkiet hör inte hemma i EU, sade den före detta presidenten.

När det gäller det krigshärjade Syrien anser både Juppé och Sarkozy – som är de två huvudkandidaterna – att president Bashar al-Assad måste avgå.

Primärval på söndag

På söndag 20 november inleds primärvalet hos högerpartiet Republikanerna (Les Républicains) och dess allierade. I den andra och avgörande omgången 27 november väntas förre presidenten Nicolas Sarkozy ställas mot favorittippade Alain Juppé, borgmästare i Bordeaux och tidigare premiärminister och utrikesminister.

Det är fortfarande oklart om sittande presidenten François Hollande, som har sämst popularitetssiffror av alla presidenter sedan andra världskriget, vill bli socialistpartiets kandidat i presidentvalet. I början av december väntas Hollande meddela om han är kandidat.

Socialistpartiets primärval genomförs i januari.

Le Pen väntas gå till andra omgången

Marine Le Pen, ledare för högerpopulistiska Nationella Fronten (Front National), ligger bra till i opinionsundersökningarna och väntas gå till andra omgången av presidentvalet som sker i två omgångar den 23 april och 7 maj nästa år.

Opinionsundersökningarna visar också att Alain Juppé kommer att gå till andra omgången om han blir Republikanernas kandidat. Avgörandet skulle alltså stå mellan Juppé och Le Pen med Juppé som tippad vinnare och ny fransk president.

En faktor som kan förändra bilden är dock Donalds Trumps seger i presidentvalet i USA, som av många bedöms ge populistpartier vind i seglen även i Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet