Jonas Wechsler, amerikansk diplomat, är i Sverige för att söka mer ekonomiskt stöd till insatser i före detta IS-kontrollerade områden. Foto: TT/Vlada Čakić/SVT

USA vill ha svenskt stöd till återerövrade IS-områden

Publicerad

Väststödda milisgruppen SDF har inlett en offensiv mot IS för att stampa ut terrorgruppens sista närvaro i östra Syrien. Men efter att IS kastas ut måste områden minröjas och stabiliseras, och USA kräver nu att länder som Sverige axlar en större del av det ansvaret.

– En koalition innebär att bördan delas, säger amerikanska diplomaten Jonas Wechsler till SVT Nyheter.

Vid en presskonferens i syriska Deir al-Zor annonserade tidigare i veckan kurdiskt dominerade SDF-milisen en ”slutoffensiv” mot IS i Syrien. IS har fortfarande en ”avsevärd närvaro” i gränslandet mellan Irak och Syrien, varnade Leilwa Abdullah, taleskvinna för operationen ”al-Jazira-stormen”.

– Under de kommande veckorna så kommer våra hjältemodiga styrkor att befria dessa områden, säkra syrisk-irakiska gränsen och sätta stopp för IS närvaro i östra Syrien en gång för alla, sade hon enligt ett pressmeddelande.

Risk för farlig besvikelse

Men att besegra IS på slagfältet är bara en del av kampen. Före detta IS-kontrollerade områden måste därefter stöttas i flera steg, enligt experter och biståndsgrupper. Först med minröjning, sedan grundläggande förnödenheter som el och vatten och slutligen politiskt stabiliserande insatser.

Av humanitära skäl, men också för att kaos och umbäranden är bördig jord för grupper som IS som annars kan återvända.

– Befriade områden som Raqqa-provinsen har lidit länge och har nu förväntningar på något bättre, Jonas Wechsler, amerikansk diplomat och sambandschef vid USA:s avdelning för koalitionen mot IS, till SVT Nyheter.

– Om vi inte kan möta de här förväntningarna så kommer det bli samma sorts besvikelser och nöd som ledde till IS och andra liknande gruppers framväxt.

Vill ha mer svenskt stöd

Men samtidigt som amerikanska diplomater betonar behovet så har president Donald Trump nyligen beslutat att frysa 200 miljoner dollar (knappt 1,8 miljarder kronor) i amerikanskt civilt stöd till Syrien. Biståndsarbetare som SVT talat med vittnar om hur finansieringsprojekt lagts på is, även om de inte formellt stoppats.

Jonas Wechsler framhåller att andra länder i den internationella koalitionen måste ta större ansvar. Det är också därför den amerikanska diplomaten är i Sverige, för att söka ökat svenskt stöd till före detta IS-kontrollerade områden. Knappt 170 miljoner svenska kronor hoppas han på.

– USA har i Syrien axlat det mesta av bördan och en koalition innebär att bördan delas, säger han.

– Det är inte en koalition med bara en medlem. Det är så jag tror att presidenten tänker för sig själv.

Svenska UD bekräftar att man träffat representanter för amerikanska regeringen, och säger att man ska ta ställning till begäran. Samtidigt framhåller UD att Sverige redan i dag har en omfattande biståndsverksamhet kring kriget i Syrien. ”Vi kommer studera de förslag som framfördes, i nära dialog med Sida”, skriver UD i ett mejl.

Fakta: Globala koalitionen mot IS

Den globala alliansen mot IS grundades i september 2014 med målet att besegra jihadiströrelsen.

Förutom de militära insatserna i Syrien och Irak bekämpar gruppen IS finansiella och ekonomiska system, hindrar utländska krigare från att röra sig över gränserna, stödjer återuppbyggnaden i befriade områden samt försöker motverka IS propaganda.

Gruppen har 75 medlemmar, varav fyra är organisationer (EU, Interpol, Nato och Arabförbundet).

Källa: TT/Global Coalition Against Daesh

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.