Vårt kylskåp gick sönder dagen innan påskgästerna skulle anlända. Med tre vrålhungriga tonårsgrabbar i huset var det en mindre katastrof. Men vi befinner oss i Nairobi, där amerikaner just nu flyttar hem i rask takt. Resultatet? En uppsjö av annonser där hela hem säljs ut till reapriser.
Att amerikanska flyttbil rullar allt tätare genom Nairobis villakvarter beror förstås främst på att USAID trappar ned sin verksamhet.
”Det sägs att International School of Kenya kommer gå i konkurs”.
Så skrev en stressad FN-diplomat till mig nyligen. Skolan, som drivs av USA:s och Kanadas ambassader, har enligt samma källa förlorat över tio procent av sina elever på kort tid.
USA vill ha valuta för pengarna
– Ni lämnar oss ensamma med våra usla politiska ledare nu, eller hur?
Det sa tjejen i bokaffären när jag köpte en bok om AI som hon rekommenderade. Hon, liksom många andra, har märkt att något håller på att hända – en västerländsk reträtt från Afrika, särskilt inom biståndet. Och allra tydligast: den amerikanska.
Det är nya tider nu. Amerikanskt bistånd som hållit bristfällig sjukvård under armarna har försvunnit. Ett kvarts sekel av tullfrihet till den amerikanska marknaden är av allt att döma över.
Om det nu stämmer att USA ska stänga ambassader och konsulat i stor skala på kontinenten är det ännu ett steg i en riktning där USA ser Afrika som ett ställe där man inte får valuta för pengarna.
Kina och Ryssland får ökat inflytande
Eftersom jag köpte en bok om AI, så får den fylla på här:
”Det är som om supermakten drar slutsatsen: vi har gett, ni har valt andra – då får ni klara er själva.”
Att Afrika valt andra syftar sannolikt både på politiska och ekonomiska skiften. Kina och Ryssland har ökat sitt inflytande i flera afrikanska länder. USA tappar mark inom handeln, där Kina, Indien och Turkiet snabbt kliver fram. Turkiet har för övrigt mångdubblat antalet ambassader i Afrika på bara några år.
Inte ens jag köpte amerikanskt. Det blev ett kylskåp av kenyanskt märke, beställt online. Visserligen är det till stor del monterat i Turkiet, med delar från Kina, men det var billigare än amerikanernas utförsäljningsprylar – och enligt uppgift har det bättre service.