Två statschefer från USA och Kina skakar hand framför sina respektive flaggor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jordartsmetallerna har blivit ett verktyg i handelskriget för Kina. ”Man kan vrida på och av den här kranen precis som man vill”, säger Tilde Lewin, SVT:s Asienkorrespondent. Foto: Susan Walsh

USA:s tullutspel ses som ett styrkebesked i Kina

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen uppgav USA:s president Donald Trump att landets 145-procentiga tullar mot Kina kan komma att sänkas.

Utspelet beskrivs i kinesisk statlig media som ett styrkebesked för landet, som nu målas ut som den som sitter på initiativet i tullkriget.

– Medierna har varit ganska triumfatoriska och skriver att Kina nu talar från en styrkeposition, säger SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin.

På tisdagen kom tecken på att de höga tullnivåer som USA lagt på varor från Kina kan komma att trappas ned. Med det kan Donald Trump vara den part som viker sig, i den kraftmätning som handelskriget blossat upp till, mot den kinesiska presidenten Xi Jinping.

I uttalandet konstaterade Trump att tullarna på 145 procent mot kinesiska varor är ”en mycket hög nivå” och tillade att den nivån kommer att ”sänkas avsevärt”.

Den nedtonande signalen från Donald Trump kom efter att USA:s finansminister Scott Bessent tidigare under dagen, under ett möte med investerare, varit inne på samma linje där han uppgav att situationen kan trappas ned inom kort.

Reaktioner i Kina

Från officiellt kinesiskt håll har inte utspelet från USA mötts av några tydliga reaktioner på onsdagen.

– Varje dag har Kinas utrikesdepartement en presskonferens. Där sa talespersonen på en fråga bara att landets hållning ligger fast. Man säger att man inte vill slåss, men att man är redo att göra det om man måste. Man har egentligen ignorerat det här hittills, säger SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin.

Samtidigt är det tydligt att de amerikanska utspelen från Trump och Bessent inte har gått helt obemärkt förbi, och de tolkas som att USA nu är den sida i handelskriget som vacklar först.

– Medierna som är statligt styrda har varit ganska triumfatoriska och haft rubriker som beskriver det som att USA nu backar, säger Tilde Lewin.

Sällsynta jordartsmetaller

Om läget kan utvecklas till att man möts i förhandlingar är dock osäkert i nuläget, vilket kan kopplas till en fortsatt osäker bild av Trump och den amerikanska administrationens möjliga tvärvändningar.

– Xi Jinping och hans administration är extremt riskobenägna. De vill inte ge sig in i några stökiga diskussioner med Trump där de riskerar att tappa ansiktet

Samtidigt tyder det mesta på att Kina bygger sina motåtgärder på sikt för att kunna svara på framtida konfliktytor. Det gäller inte minst landets export av sällsynta jordartsmetaller, där Kina som infört exportrestriktioner mot USA beräknas stå för 86 procent av den globala produktionen.

Hör mer om hur Kina har satt upp begränsningarna av sällsynta jordartsmetaller i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.