Antony Blinken ser ”överväldigande bevis” på att oppositionen vann. Foto: Suhaimi Abdullah

USA:s utrikesminister: Oppositionen vann i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Venezuelas nyvalda president har fortsatt motstånd i hans valseger.

Nu går USA:s utrikesminister ut med att USA ser oppositionen som vinnare, rapporterar Reuters.

Tidigare i veckan talade en amerikansk diplomat på ett möte om att det var Edmundo Gonzales som vann valet i Venezuela, inte Nicolas Maduro.

Nu stämmer USA:s utrikesminister Antony Blinken in i samma kör och gör amerikanska regeringens ställning tydlig: oppositionen vann.

”Med tanke på de överväldigande bevisen är det tydligt för USA och, viktigast av allt, för det venezuelanska folket att Edmundo González Urrutia vann flest röster i Venezuelas presidentval den 28 juli”, sade utrikesminister Antony Blinken i ett uttalande.

I samma uttalande slår han hårt mot Maduros hot mot oppositionen.

”USA avvisar Maduros ogrundade anklagelser mot oppositionsledare. Maduro och hans företrädares hot om att gripa oppositionsledare, inklusive Edmundo González och María Corina Machado, är ett odemokratiskt försök att förtrycka politiskt deltagande och behålla makten”, säger Blinken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.