Kvinna med röd blixt på munskyddet, symbolen för kvinnorättsrörelsen ”Strajk kobiet” som varit drivande i protesterna mot det polska abortförbudet. Arkivbild. Foto: Photo/Czarek Sokolowski

Våg av polska kvinnor som söker sig utomlands för abort

Uppdaterad
Publicerad

Aborthjälpsorganisationer knutna till Polen har fått betydligt fler förfrågningar sedan abortförbudet i landet stramats åt ytterligare, det säger aktivisten Urszula Bertin som organiserar polska utlandsaborter i Tyskland.

– Situationen är verkligen tragisk.

Sedan slutet av förra året är det inte längre möjligt att göra abort i Polen om fostret är allvarligt skadat.

Skärpningen av den redan stränga abortlagstiftningen märks i det polska nätverket ”Abort utan gränser” som organiserar lagliga aborter utomlands. Enligt organisationens egna uppgifter har antalet kvinnor som sökt hjälp i någon form tredubblats sedan oktober 2020.

Fler hör av sig

Polska kvinnor som vill göra abort reser oftast till Tyskland, Nederländerna, Slovakien, Österrike, Storbritannien och ibland Spanien eller Belgien.

– Det är fler kvinnor som hör av sig nu, säger polska Urszula Bertin.

Hon arbetar i systerorganisationen Ciosia Basia, (Tant Basia), som verkar i Berlin sedan 2015.

– Framförallt ökar antalet kvinnor som reser hit med vetskapen om att deras foster är skadat och som inte vill vänta på det som polska lagen kan erbjuda dem, att antingen föda ett allvarligt skadat barn eller vänta på missfall. Det är tortyr enligt mig.

6-7 kvinnor i veckan

Den senaste tiden har 6-7 polska kvinnor i veckan fått hjälp i Berlin enligt Urzula Bertin. Hälften av dem har varit gravida med ett allvarligt skadat foster.

Organisationen bokar läkarbesök, ordnar med boende och i vissa fall finansering. Kvinnor från Polen får i Tyskland betala 250-350 euro för en medicinsk abort och 400-500 euro för en kirurgisk abort.

– Kvinnorna är beslutsamma men trötta. Att resa hit är oftast förenat med en stor stress, men efter den första undersökningen brukar det lätta, då känner de att det närmar sig slutet på en tuff period.

Urszula Bertin i en protest mot skärpta abortlagar i Polen. Foto: Maciej Soja / SojaPhotography

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.