Att ha ”utländsk agent” på visitkortet kan kanske låta spännande på något spionfilmssätt. Men i verklighetens Ryssland innebär det stora besvär.
Det kan ryska civilsamhället vittna om – alltifrån opinionsundersökare till människorättsorganisationer och miljökämpar har fått stämpeln på grund av utländsk finansiering.
– Med hjälp av den här lagen har myndigheter demoniserat och marginaliserat organisationer, säger Tanja Loksjina, Rysslandsexpert vid amerikanska Human Rights Watch, till SVT Nyheter.
– Över 30 grupper inklusive flera människorättsgrupper och miljöorganisationer har stängt sedan lagen om utländska agenter antogs 2012.
Ett liknande öde kan inom kort drabba även utländska journalister. I veckan blixt-antog nämligen duman, det ryska parlamentets underhus, en lagändring som gör att utländska medieföretag kan stämplas som agenter.
Loksjina kallar lagen “chockerande bred och oproportionerlig”.
Många oklarheter
För att lagen ska antas måste även parlamentets överhus rösta ja, och sedan ska president Putin skriva på.
I duman antogs den till slut utan en enda röst emot. Ryska politiker har framhållit att man stiftat den nya lagändringen motvilligt.
– Vi ville inte anta lagen, säger Pjotr Tolstoj, dumans biträdande talman enligt The New York Times.
– Det här är en lag som inte hade behövt finnas. I Ryssland har vi aldrig gjort ingrepp som begränsat yttrandefriheten i någon form.
RT rysk agent i USA
Att de ryska politikerna skjuter ifrån sig ansvaret beror på att lagändringen formellt är ett svar på att ryska statliga tv-kanalen RT nyligen blev tvungen att registrera sig som utländsk agent i USA.
Amerikansk underrättelsetjänst har anklagat RT för del i ryska försök att påverka USA-valet 2016. Ryssland har helt avfärdat anklagelser om att ha blandat sig i valet.
Tillsammans med nyhetsbyrån Sputnik beskrivs RT ofta som Rysslands viktigaste propaganda-kanaler för att föra fram sin egen bild av världspolitiken utomlands, och för att underblåsa politisk oro i västländer.
Många väntar sig att den ryska lagen kan bli betydligt mer långtgående, och inte drabba bara amerikanska medier. Men exakt vad lagen betyder i praktiken är ännu oklart.
”Våra journalister trakasseras”
Några medier har redan nu fått besked om att de kan hamna på agentlistan. Ett av dem är amerikanskt statsfinansierade Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).
RFE/RL vill inte spekulera innan läget klarnat. Däremot säger man att det är stor skillnad på hur ryska och amerikanska medier behandlas i respektive land. Den ryska beskrivningen av ett likvärdigt svar på USA:s agerande kallar RFE/RL som en ”förvrängning av verkligheten”.
– Ryska medier inklusive RT och Sputnik är fria att arbeta i USA och förekommer i amerikanska kabel-tv- och radioutbuden, säger kommunikationschefen Joanna Levison till SVT Nyheter.
– RFE/RL är stoppad från tv och radio i Ryssland. Dessutom har våra journalister trakasserats av ryska myndigheter och utsatts för hot och långtgående begränsningar för deras arbete.