Ryska Maria Butina dömdes för spioneri i USA – sitter nu i Duman

Publicerad

När Maria Butina greps i USA 2018 blev hennes fall ett av de mest uppmärksammande ryska agentfallen de senaste åren. Enligt flera europeiska underrättelsetjänster har Ryssland intensifierat sin spionverksamhet från 2010-talet och framåt.

Sommaren 2018 arbetade 30-åriga ryska medborgaren Maria Butina som forskare och lärare i Washington. Men enligt den amerikanska underrättelsetjänsten var det jobbet en täckmantel för hennes riktiga arbete – att infiltrera och påverka amerikanska organisationer och politiker för Rysslands räkning.

”Räddades av mitt land”

Under rättegången erkände Butina, men president Vladimir Putin sa att det var oklart vad hon anklagades för och ryska företrädare menade att hon blivit pressad till att erkänna. Butina bor nu i Ryssland och har tagit tillbaka sitt erkännande.

Utrikesbyrån

-  Det var ett val som jag egentligen inte hade. Jag hade en juryrättegång med folk som tittade på tv och hatade Ryssland, säger hon till Utrikesbyrån.

Maria Butina dömdes 2019 och släpptes efter 15 månader i fängelse. När hon landade i Ryssland välkomnades hon med blommor. I dag sitter hon i Duman.

– Det här förändrade mig jättemycket. Jag räddades av mitt land. Presidenten Putin och utrikesdepartementet talade om min situation och ryska konsulatet kom och hjälpte mig när jag till exempel behövde ett varmt täcke.

”Blir belönade”

Oscar Jonsson, expert på rysk krigföring, säger att det inte är ovanligt att personer som varit agenter åt Ryssland behandlas som nationalhjältar när de kommer hem. Även Anna Chapman som dömdes för spionage i USA och Aleksandr Litvinenkos mördare har fått framträdande roller när de kommit hem.

– Det finns en röd tråd, de har blivit lite av PR-personligheter efter att de kommit hem. De blir belönade med sådana poster, säger han i Utrikesbyrån.

Klicka på klippet för att höra mer från Maria Butina och se hela Utrikesbyrån: Älskade spion för mer om spioneri i Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet