• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Journalisten Misja Maksimov berättar om de många regler kring hur det fick rapporteras om Lukasjenkos aktiviteter. Foto: SVT samt Sergei Ilyin/Sputnik/EPA/TT

Journalisten Michail lämnade Belarus: Man fick inte filma Lukasjenko bakifrån

Uppdaterad
Publicerad

Efter 14 år som redigerare på ett statligt belarusiskt tv-bolag lämnade Michail Maksimov sitt jobb och hemlandet Belarus. För Utrikesbyrån berättar han att stark självcensur blev en överlevnadsstrategi för redaktionerna.

– Alla journalister vet att deras reportage inte kommer att sändas om de gör något fel, säger han.

Redigeraren Michail ”Misja” Maksimov arbetade länge på en av Belarus regimtrogna tv-kanaler, men efter förra årets presidentval och demonstrationerna som följde lämnade han både sitt jobb och landet.

Till Utrikesbyrån säger han att det fanns så många regler kring vad som fick sändas att det till slut uppstod självcensur när det skulle rapporteras om Lukasjenkos aktiviteter.

Utrikesbyrån

– Det är till exempel inte tillåtet att filma presidenten bakifrån för att han är flintskallig och det är en hemlighet. Någon på en myndighet kommer garanterat att se materialet, så det uppstod en självcensur. Alla journalister vet att deras reportage inte kommer att sändas om de gör något fel.

Lämnade med sin fru

Michail berättar att censuren till slut blev en rutin och att material ibland raderades för att det inte skulle råka sändas.

Lukasjenkos har styrt Belarus sedan mitten av 90-talet. Internationella observatörer och omvärlden har bedömt varje val som hållits i landet sedan dess vara riggat till Lukasjenkos fördel. Det bedömdes även presidentvalet i augusti förra året vara och stora demonstrationer bröt ut.

– Att fortsätta jobba som journalist efter 9 augusti skulle varit kriminellt, säger Michail.

Lever under hot

Michail och hans fru, också hon journalist, lämnade båda sina arbetsplatser under hot. I dag lever de i exil i Tyskland.

– När vi försökte lämna ville de skrämma oss. Chefen för vår kanal sa att om jag eller min fru försökte avslöja något skulle de hitta ett sätt att fängsla oss. De skulle hitta en anledning, säger han.

Hör Michail Maksimov berätta mer om hur det var att bevaka Lukasjenko i klippet ovan och se mer om Belarus ledare i Utrikesbyrån: Putins knähund på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet