Utrikesminister Ann Linde (S) har i kväll varit i kontakt med den landsflyktiga oppositionsledaren i Belarus. Foto: SVT

Utrikesminister Linde: ”Står i kontakt med oppositionsledaren”

Uppdaterad
Publicerad

Läget i Belarus blir allt mer spänt. Sveriges utrikesminister Ann Linde har under dagen och kvällen haft kontakt med två av huvudaktörerna i maktkampen: Landslyktiga oppositionsledaren Svetlana Tischanovskaja och den ställföreträdande utrikesministern i Belarus.

– Jag hade ett långt samtal med Svetlana Tischanovskaya där jag redogjorde för den svenska kritiken mot valfusket och krav på att alla fångar ska släppas. 

Ann Linde, som i kväll gästar SVT:s Aktuellt, har bland annat erbjudit svensk hjälp att via den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE upprätta en dialog mellan oppositionen och regeringen i Belarus.

Protester i Belarus

– Oppositionen var mycket positiv, men vi har ännu inte fått något svar från den belarusiska regeringen.

Minskande våldsanvändning

Enligt Ann Linde har dock säkerhetstjänsten och polisen blivit mindre våldsam mot demonstranterna de senaste dagarna.

– Protesterna har blivit så omfattande att man nog gör nog bedömningen att de inte längre går att slå ned med våld.

Den svenska regeringen har också beslutat frysa den del av biståndet till Belarus som går till projekt där statliga aktörer har en aktiv roll.  Två projekt påverkas enligt TT: Det ena är ett samarbete med centralbanken i Belarus, det andra ett samarbete med myndigheten för ekonomi med syfte att förbättra näringslivet.

De två projekten får 22,5 respektive tre miljoner av Sveriges totala bistånd till Belarus på totalt 120 miljoner kronor.

EU, som i Polen och Litauen har direkt landgräns mot Belarus, är starkt oroat över utvecklingen i landet. Samtidigt skruvar grannen i öst, Ryssland, upp tonläget och varnar för att utländsk inblandning kan förvärra konflikten.

– Jag hoppas att Ryssland ser hur starkt folkligt stöd oppositionen har och att det därför inte blir någon militär intervention.

Bildt tror inte på ryskt ingripande

Inte heller tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) tror att Ryssland kommer att ingripa militärt i Belarus, eftersom Lukasjenko inte tillhör någon av Moskvas favoriter.

– Men om Lukasjenko skulle göra ett nytt försök att ta tillbaka makten med våld utan att lyckas, kan det bli så att Ryssland känner sig pressat att ”hjälpa till” på ett eller annat sätt, säger Bildt och nämner utvecklingen i Ukraina som varnande exempel.

Bildt tror att det kan dröja en tid innan Lukasjenko är helt uträknad, och att Ryssland utnyttjar den tiden till att driva ett spel bland aktörerna i Minsk för att se till att förändringarna ligger i Moskvas intresse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet