På tisdagen har utrikesminister Maria Malmer Stenergard blixtinkallat de svenska riksdagspartierna för att diskutera den säkerhetspolitiska utvecklingen.
– Det viktiga för oss är att bekräfta att vi står bakom och stöder Ukraina på bästa möjliga sätt. Det är också viktigt att skicka en signal till USA att vi vill vara med och stötta för USA behöver vara med, säger Malmer Stenergard.
Säkerhetspolitiska läget inte ändrat
Utrikesministern uppger att utvecklingen de senaste veckan inte har förändrat det säkerhetspolitiska läget för Sverige sett till Nato. Hon säger att hon har respekt för USA:s uppmaning att europeiska länder ska investera mer i sin militära kapacitet.
– De har gång på gång uppmanat europeiska länder och Natoallierade att investera mer i sitt eget försvar. Det har resulterat i det agerande Sverige haft och jag är glad att det finns en bred uppslutning för beslut som fattats, och förhoppningsvis kommer fattas, säger Malmer Stenergard.
När det gäller frågan om eventuell svensk EU trupp, utöver Nato-trupper säger utrikesministern att det inte finns några sådana diskussioner idag.
– Det som sägs är att EU måste investera mer i försvar. Vi behöver titta på hur EU som institution bäst kompletterar Nato.
Förhandlingar påverkar europeisk säkerhet
Maria Malmer Stenergard uppger att Ukraina måste finnas med vid de förhandlingar som ska ske, och att även Europa har en viktig roll i utvecklingen.
– De resultat som kommer ut ur förhandlingarna kommer påverka europeisk säkerhet under lång tid framöver. Europeiska intressen måste beaktas.
Samtidigt uppger Malmer Stenergard att den senaste utvecklingen inte ändrat hennes bild av USA som en stark allierad.
– I samtal med mig bekräftar USA:s utrikesminister att de uppskattar samarbetet med Sverige och samarbetet i Nato, och att de vill fördjupa det.
Europa uteslutet från förhandlingar
USA och Ryssland har på tisdagen påbörjat fredsförhandlingar om kriget i Ukraina – utan Ukraina och Europa.
Europeiska ledare samlades i går på ett brådskande möte i Paris. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz uppmanade till enighet mellan Europa och USA gällande ansvaret för Ukrainas säkerhet efter krismötet.
För USA är dock planen tydlig: de förhandlar fram ett avtal och Europa får stå för fredsstyrkor som ska upprätthålla freden.