Samtidigt säger han att Turkiet har legitima skäl till säkerhetsoro och att USA:s president Donald Trump fattade ett beslut att dra tillbaka amerikanska styrkor för att inte utsätta dem för fara.
Pompeo avfärdar oron för att invasionen ska innebära att IS återigen får fäste i Syrien.
Många reaktioner
Den svenska utrikesministern Ann Linde (S) kallar insatsen för ”ett brott mot folkrätten” och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker manar till återhållsamhet.
– Jag uppmanar Turkiet, och alla andra parter, att agera med återhållsamhet. En invasion ökar det civila lidandet, som redan är bortom vad som kan beskrivas, säger han.
Så reagerar andra
Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab ser risk för mer destabilisering, mänskligt lidande och att trycket på IS lättar.
”Jag känner allvarlig oro över Turkiets ensidiga militära åtgärd”, säger Raab i ett uttalande.
Tysklands utrikesminister Heiko Maas säger att Turkiet genom sin insats ”medvetet riskerar att ytterligare destabilisera regionen och ett återuppvaknande av IS”.
”Syrien behöver stabilitet och en politisk process men den turkiska offensiven hotar nu att orsaka en ny humanitär katastrof”, skriver han i ett uttalande.
Han fortsätter med att Berlin uppmanar Turkiet att avbryta offensiven och att försöka ”uppfylla sina säkerhetsintressen fredligt”.
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian fördömer offensiven, säger att den ”måste upphöra” och att den hotar det humanitära stödet, kampen mot IS samt Europas säkerhet.
Turkiet lovar ”ansvarsfull” insats
Turkiet skriver till FN:s säkerhetsråd att offensiven i Syrien kommer att vara ”proportionerlig, övervägd och ansvarsfull”, enligt ett brev som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.
”Insatsen kommer bara att rikta in sig mot terrorister och deras gömställen, skydd, positioner, beväpnade fordon och utrustning”, skriver landets FN-ambassadör Feridun Sinirlioglu.
Säkerhetsrådet kommer att mötas i dag för att diskutera situationen i Syrien.