-Jag skulle bli förvånad om det ser annorlunda ut när hela EU-parlamentet röstar i juli, säger EU-parlamentariker Christoffer Fjellner (M) efter omröstningen i det ansvariga utskottet för internationell handel.
Heta känslor
Acta-avtalet reglerar immaterialrättsliga frågor som piratkopiering och varumärkesförfalskning. Det som väckt hetast känslor är avsnitten om internet. Den färdiga versionen av avtalet har föregåtts av en skur av rykten och läckor om hur internetanvändarnas frihet skulle kunna komma att begränsas.
Om EU-parlamentet säger nej i juli, vilket ser mycket troligt ut, kan EU inte ratificera avtalet.
En grupp av EU-parlamentariker hade helst velat vänta med avgörandet tills EU:s domstol är klar med sin bedömning, en process som pågår just nu. Men många andra, bland dem flera svenska parlamentariker, välkomnar att Acta nu ser ut att dra sina sista andetag.
Folklig protest
Under våren har flera demonstrationer arrangerats runt om i Sverige och på andra håll och mer än 2 miljoner namn har samlats in i protest.
-Det är den folkliga opinionen som är på väg att stoppa Acta, säger EU-parlamentariker Carl Schlyter (MP).
-Lyckas vi stoppa avtalet är det en viktig seger för demokratin. Vi måste också vara fortsatt vaksamma så att Acta-regler inte smygs in i annan lagstiftning.
Fjellner tycker att frågor om internet fått oproportionerligt stort utrymme i förhållande till andra delar i avtalet. Han ser framtida problem när EU ska förhandla internationella avtal med till exempel Indien och vill diskutera problem med förfalskade mediciner.
-Hur ska vi kunna ha trovärdighet i en sådan förhandling om vi själva inte sagt ja till liknande avtal? frågar han.