– Titta här, inte ett enda äpple. Vi kommer förlora 90 procent av skörden i år, berättar Alice Zertova medan hon visar runt SVT i sin äppelodling.
Bruna, sönderfrusna vissna blommor sticker ut bland bladen. Familjen har ägt gården i 350 år, de har överlevt kommunismen men har nu mött en ny fiende, klimatförändringarna.
500 av Tjeckiens fruktodlare förlorar 80-90 procent av sin skörd i år, samma öde har drabbat många odlare i grannländerna Polen och Ukraina också.
Tidigare blomning
– Sen 60-talet har Tjeckien värmts upp med två grader. Våren kommer allt tidigare och blomningen sker redan i slutet av vintern. Men tidpunkten för frosten har inte förändrats, så de blommande fruktträden utsätts upp till 50 dagar för frostrisk. Den perioden brukade bara vara två veckor, förklarar professor Jakub Hruska, en av Tjeckiens främsta klimatforskare vid Charlesuniversitet i Prag.
Petr Fiala, landets premiärminister, väckte uppmärksamhet när han nyligen i en intervju i tidningen ”Respekt” sa att han tvivlar på i vilken grad människan står bakom den globala uppvärmningen.
Hoppas på EU
Men det gäller inte alla tjecker. Bland förstagångsväljarna ligger klimatfrågan som nummer ett i årets EU-val, enligt Eurobarometer. Europa är den kontinent som värms upp snabbast i världen, enligt WMO. Allt intensivare extremväder med värmeböljor, uttorkade floder, skogsbränder och översvämningar engagerar speciellt den unga generationen. På ett café i Prag möter SVT tre frustrerade studenter som sätter sitt hopp till EU.
– Jag anser att EU är mer kompetent när det gäller klimatpolitik än vår nationella regering, den gör i princip ingenting, säger Jiri Chabera, journaliststudent.
– De äldre generationerna har skaffat sig materiella tillgångar som de är rädda att förlora, tror Veronika Kravola, juridikstudent.
Och Jakub Jezek, socionomstudent, säger sig känna klimatångest.
– Jag tror att min medellivslängd kommer att kortas på grund av de klimatkatastrofer som kommer inträffa under min livstid.