• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här är dödstalen fortsatt höga – trots snabb vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Vaccineringen har snabbt fått ned dödstalen i många länder.

Men på vissa håll syns ännu inget tydligt resultat. Ett kinesiskt vaccins effektivitet ses som en av förklaringarna.

– De är lite långsammare på att få i gång immunförsvaret, säger Matti Sällberg, vaccinforskare på Karolinska institutet.

Efter en snabb och utbredd vaccinering har antalet avlidna med covid-19 i Storbritannien och USA minskat i rask takt. Även i Sverige verkar vaccinstrategin leda till en märkbar minskning av dödsfallen.

Men det finns länder där vaccinationerna ännu inte fått samma gensvar.

I Ungern, Chile och Uruguay har siffrorna över antalet avlidna fortsatt att ligga på en hög nivå, trots en långt gången vaccinering.

Den 21 april hade Ungern ett av de högsta dödstalen i världen med 23,7 döda per miljon invånare, baserat på genomsnittet av bekräftade dödsfall de senaste sju dagarna. I Uruguay var snittet 17,6 döda och i Chile 6 enligt statistiksajten Our world in data. Det kan jämföras med 2,1 i USA, 0,4 i Storbritannien och 2,3 i Sverige.

– Om man gör som i Sverige, att vaccinera de som riskerar att hamna på sjukhus och dö först, då kommer man trycka ned dödstalen. Men vaccinerar man sjukvårdspersonal först, eller för att bromsa spridningen i samhället så ser man inte samma effekt på dödstalen, säger Matti Sällberg.

Chile: Tre procent effektivt efter en dos

Gemensamt för de tre länderna är att en stor del av vaccineringen skett med de kinesiska vaccinen Sinovac och Sinopharm, vaccin vars effektivitet varit omtvistade.

I Chile, där över 40 procent av befolkningen fått minst en dos, har de allra flesta doserna varit från Sinovac. En studie vid Universidad de Chile visade att det kinesiska vaccinet hade en effektivitetsgrad på 56 procent efter två doser – och enbart 3 procent efter en dos.

– Det kinesiska vaccinet är lite långsammare på att få i gång immunförsvaret. Under en pandemi vill man ju att immunförsvaret ska braka igång så fort som möjligt. Om man tittar på mRNA- och virusvektorvaccinen ser de ut att ge ett 50-procentigt skydd redan efter en dos, säger Sällberg.

LÄS MER: Så fungerar de olika vaccinen mot covid-19

Erkänner själva låg skyddsnivå

Att vaccinet tar längre tid på sig att skapa antikroppar, samtidigt som restriktioner i länderna har börjat lättas upp och folk därefter slappnat av, ses av flera experter som en orsak till de stigande kurvorna.

Tidigare i april medgav Kina för första gången själva brister med vaccinets effekitvtet. Men Matti Sällberg är ändå övertygad om att vaccinet kommer att göra nytta i kampen mot viruset.

– Tekniken är välbeprövad, du kan ge det hur många gånger som helst och boosta immunförsvaret. Troligtvis kommer vi behöva vaccinera världens befolkning igen och igen de närmsta tre-fyra åren och det innebär att vi kommer behöva alla vaccin som godkänns, säger han.

Fakta: Sinovacs vaccin CoronaVac

Det kinesiska läkemedelsföretagets vaccin mot covid-19, CoronaVac, är framställt enligt traditionell metod på inaktiverat, även kallat avdödat, virus.

CoronaVac kan, likt Astra Zenecas vaccin, förvaras i kylskåpstemepratur 2-8 grader celsius.

Sinovac har själva inte offentliggjort en fas 3-studie. Fas 3-studier från Brasilien, Turkiet, Indonesien och Chile har fått varierande svar på effektivitetsgraden, allt från 50.65 procent i Brasilien till 83.5 procent i Turkiet.

Sinovac producerar 6 miljoner vaccin mot covid-19 om dagen. Hittills har företaget 260 miljoner doser, varan 60 procent exporterats till andra länder. Totalt har över 450 miljoner doser beställts av länder runt om i världen där Brasilien, Indonesien, Turkiet och Chile varit de största inköparna.

Källa: Reuters & British Medical Association

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.