Foto: TT

Vad är EU och Storbritannien överens om? SVT:s korrespondent förklarar

Uppdaterad
Publicerad

EU och Storbritannien har kommit överens om det första steget kring landets utträde ur unionen. SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick förklarar vad det handlar om.

Vad har man enats om?

– Det är tre saker. Först: Att EU-medborgare som bor i Storbritannien ska kunna fortsätta leva sina liv som vanligt. Det andra är att man är överens om metoden för hur man ska räkna ut skilsmässoräkningen, det vill säga hur mycket det kommer att kosta Storbritannien att gå ur EU. Summan återstår dock. Det tredje och svåraste är gränsen på Irland, hur man ska undvika att få en hård gräns med gränskontroller mellan Irland och Storbritannien.

Brexit

Varför är frågan om Irland så svår?

– När Storbritannien tar med sig Nordirland ut ur EU blir det en gräns mellan Storbritannien och EU på Irland. Sedan fredsavtalet för 20 år sedan har människor på Irland och Nordirland slutat tänka på det som en gräns och nu är människor rädda för att det ska blossa upp en ny splittring mellan Irland och Nordirland och även mellan katoliker och protestanter. Folk är också oroliga för att Nordirland skulle lida ekonomiskt av gränsen.

Finns det någon vinnare i de här förhandlingarna?

– May kan se sig som vinnare. Hade hon kommit tillbaka till London utan en första uppgörelse hade hon kanske suttit löst. Hon har varit ifrågasatt varför Storbritannien inte lyckats komma överens med EU, speciellt sedan i måndags när uppgörelsen strandade. Hon ser sig nog som vinnare eftersom hon lyckats ro detta i land, så man kan börja prata om handel och framtida relationer.

Vad är nästa fas?

– Om en vecka ska de vara toppmöte i Bryssel då EU-ledarna formellt ska bestämma om man ska gå på rekommendationen att denna uppgörelse är tillräckligt. Då ska man bestämma vad nästa diskussion ska handla om, exempelvis tullar och handel – det finns jättemycket att prata om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet