Den första oktober höll Katalonien folkomröstning om självständighet från Spanien. Folkomröstningen omgärdades av oroligheter då den spanska polisen angrep människor som köade till valurnorna. Ja-sidan vann med stor majoritet, men endast 42 procent av de 5,34 miljoner röstberättigade katalanerna gick till vallokalerna. 90 procent av de som röstade sa ja till en självständig stat.
Utropar sjävständighet på tisdag:
Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont sa på onsdagen till BBC att han skulle utropa en självständig stat ”inom några dagar”. Enligt en källa till Reuters så kommer detta att ske på tisdag, då Puigdemont ska tala inför de lokala parlamentet.
Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet även antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till. Enligt Puigdemont så har hans regering ingen som helst kontakt med Madrid-regeringen i nuläget.
Den spanska hållningen:
Ett eventuellt beslut att utropa självständighet skulle inte ha legal förankring, eftersom Spaniens konstitutionsdomstol förklarat folkomröstningen olaglig. Den spanska regeringen är också tydliga med att de inte kommer att ge vika för katalanernas krav på självständighet.
Den spanska premiärministern Mariano Rajoy kallar folkomröstningen för ett ”hån mot demokratin”.
Motprotester
Under söndagen demonstrerade 350.000 människor i Barcelona för ett enat Spanien, enligt polisen. De demonstrerade under parollen ”Låt oss ta vårt förnuft till fånga” och det var den största demonstrationen för enighet med Spanien sedan självständighetrörelsen växte sig stark i Katalonien.
Den senaste tiden har två storbanker och flera företag deklarerat att de lämnar regionen och flyttar till andra delar av Spanien.
Vad sker om Katalonien utropas som självständig stat?
Det är i nuläget en mycket oviss situation i Spanien och Katalonien och ingen tycks riktigt veta vad som kommer att ske om självständighetsplanerna realiseras.
Spaniens regering har möjlighet att använda sig av artikel 155, vilket betyder att Spanien kan dra tillbaka det katalanska autonoma självstyret helt och hållet om Katalonien går vidare med sin självständighetsförklaring.
På frågan om vad Puigdemont skulle göra om den spanska regeringen skulle ingripa och ta kontroll över Kataloniens styre, svarar han att det skulle vara ”ett misstag som förändrar allt”.
EU:s hållning:
EU är allt annat än positiva till ett eventuellt självstyre i regionen eftersom de menar att det kan göra att även andra vill bryta sig loss. De säger även att detta skulle kräva att Katalonien ansöker om EU-medlemskap, något som Spanien i sådana fall skulle kunna förhindra skriver Reuters.
Frans Timmermans, förste vice ordförande för EU-kommissionen, kräver av både Madrid-regeringen och det katalanska styret att de talar med varandra, även om Katalonien gått emot den spanska lagen i och med att de genomförde folkomröstningen.
Självstyrande sedan 1979
Efter att Franco störtades 1975 fick Katalonien en långtgående autonomi 1979. Generalitat de Catalunya – som består av parlament, president och regering – återinfördes.
Katalanskan, som varit förbjuden, blev jämte spanskan officiellt språk i regionen. Det är inte förrän på senare år som frågan om självständighet har blivit aktuell.