Utrikesreporter Rolf Fredriksson svarar på frågor om tyska nyvalet. Foto: SVT

Vad vill du veta om nyvalet i Tyskland?

Uppdaterad
Publicerad

Ställ dina frågor om det tyska valet direkt till SVT:s Christoffer Wendick, Europakorrespondent och Rolf Fredriksson, utrikesreporter.

I dag går Tyskland till nyval. Christoffer Wendick och Rolf Fredriksson svarar på frågor i SVT:s chatt.

Varför nyval?

Nyvalet sker då förbundsdagen (parlamentet) upplösts av landets president Frank-Walter Steinmeier till följd av en regeringskris efter politisk instabilitet, koalitionskonflikter och ökande missnöje bland väljarna.

Sittande förbundskansler Olaf Scholz, förlorade en förtroendeomröstning i förbundsdagen i mitten av december som hade själv begärt, sedan hans regering med miljöpartiet De gröna och liberala FDP spruckit efter lång osämja.

Chatta om valet i Tyskland

Tack alla ni som deltagit i chatten. Många bra och en hel del kluriga frågor. Nu ska jag bege mig till CDU:s högkvarter för att rapportera därifrån under valkvällen. Följ gärna detta på SVT och SVT Play.

Nu avslutar vi chatten för att samla oss inför att vallokalerna stänger och de första prognoserna kommer vid kl 18. Tack för så många frågor, och så många bra frågor. Kul med intresse för Tyskland och tyska politik. Vi svarade på så mycket som vi hann.

Titta gärna på direktsändning i SVT2 kl 17.55-19 och sen fortsatt direktsändning på SVT Play och webben med valresultat från Tyskland, plus i rapport-sändningarna och agenda ikväll.

Tack från oss!

Christoffer i Berlin och Rolf i Stockholm

AEK • Hur stort behöver AfD bli för att få inflytande på riktigt? När tror ni att de ”släpps in i värmen” och får vara med och regera? Om 5, 10 eller 15 år? Eller aldrig?

Svår fråga, nästan omöjlig att svara på. Antingen blir de så stora att de inte längre rent matematiskt går att isolera. Eller så rensar partiet ut de politiker i partiet som är klassade av Författningsskyddet som högerextrema. Eller också vänjer sig de andra partierna och väljarna vid AfD:s stil och börjar acceptera samarbete till en början i vissa frågor.

Marcus • Är CDU/Merz tuffare mot Ryssland och Putin än SPD/Scholz eller har de ungefär samma linje?

Jag tycker de låter ganska lika när de pratar om Putin och Rysslands angreppskrig. I politiken skiljer sig framförallt att Merz och CDU lovat att skicka Tysklands mest avancerade vapen till Ukraina: kryssningsroboten Taurus. Detta vill inte Scholz göra som anser att det kan bidra till en upptrappning som göra Tyskland till part i kriget.

Anders • Hur högt valdeltagande brukar det vara i Tyskland ?

Valdeltagande låg 2017 och 2021 på drygt 76% av de röstberättigade. Alltså nästan som i Sverige, men något lägre.

Anton • Hur påverkas Sverige av valutgången i Tyskland?

Hur Tysklands ekonomi och företag fungerar är viktigt, eftersom våra svenska företag och arbetsplatser är beroende av handel, export och handel med Tyskland. Inom EU är Tyskland största och ofta det viktigaste landet. Om Tyskland får en regering som är beredd att låta EU ta lån för investeringar i försvarsindustri, om Tyskland tillåter att EU:s budget ökar så blir det svårare för svenska politiker att hålla emot i de frågorna. Likaså i klimatpolitiken, där EU antagit en rad målsättningar för att uppnå minskade utsläpp. Nu diskuteras hur dessa mål kan anpassas till konkurrenskraft hos europeiska företag. Hur Tysklands regering drar balansen i klimatpolitiken påverkar EU och Sverige, liksom inom asyl- och invandringspolitiken.

Kalle • Kan man hoppas på att AFD blir största parti?
Kommer AFD få egen majoritet i nästa val?

Hallå Kalle. Hoppas får du göra. I det här valet blir de tvåa. Nästa val är om fyra år (om det inte blir nyval igen) och så långt fram vågar jag inte sia.

Ulf • Wendick fick det att låta som att en rödgrön regering skulle behöva samarbeta med BSW. Är det verkligen bra, då även de verkar vara lite pro-ryska?

Ifall BSW skulle komma in och röd-gröna ska ha någon som helst chans att bilda regering behöver de ta stöd av BSW. Detta är många om och men, men så är det. Och ja, BSW är Rysslandsvänliga vilket i så fall blir en konfliktyta i en eventuell regeringsbildning.

Björn • Är AfD helt uteslutet för CDU som stödparti i en ny regering?

Friedrich Merz har varit tydlig med att han inte vill bilda regering med AFD, bl.a. med hänvisning till att AFD stödjer Putin o Ryssland, är emot stöd till Ukraina, att AfD är skeptiskt till EU mm. Sen har han ju visat att han i frågor som migration la fram förslag vid en omröstning i förbundsdagen som fick stöd från AFD. Så möjligen kan man spekulera att en CDU-ledd regering skulle kunna påverkas av AFD, men regeringssamarbete eller stödparti verkar inte nära om man lyssnat till Merz de senaste dagarna.

Anders • Finns det inte en risk att ett samarbete mellan CDU/CSU och SPD leder till att ytterpartierna kommer att växa ännu mer (ytterpartierna kommer ju vara den enda oppositionen)? Och samtidigt är ju den enda möjligheten att få ihop en regering att CDU/CSU och SPD samarbetar?

Jo, så är det Anders. Detta är någonting som det pratas mycket om i Tyskland. Och AfD stärker därigenom också sitt argument för att de andra partierna är mer eller mindre ett och samma: "Hur man än röstar får man samma resultat"

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Tyskland 2025

Mer i ämnet