Fartyg i Baltimore

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vilka konspirationsteorier som sprids efter brokollapsen i Baltimore och hör Andreas Önnerfors, expert på konspirationsteorier, om riskerna. Foto: TT/Reuters

Våg av konspirationsteorier efter brokollapsen i Baltimore

Publicerad

Det väntas dröja innan utredningen över vad som hände vid brokollapsen i Baltimore är klar. Men bara timmar efter händelsen sköljde en våg av konspirationsteorier över internet.

– Innan de officiella förklaringarna finns kan de alternativa beskrivningarna snabbt kliva in i vakuumet som uppstår, säger Andreas Önnerfors, docent i idéhistoria och expert på konspirationsteorier.

Enligt myndigheterna i USA finns det inget som pekar på att brokollapsen i tisdags var en medveten handling eller en terrorattack. Men på sociala medier fortsätter konspirationsteorier att flöda.

– Jag ber alla att ha lite hyfs. Sprid inte desinformation. Låtsas inte att du är broingenjör på internet, har Baltimores borgmästare Brandon Scott vädjat efter händelsen.

Brokollapsen i Baltimore

Andrew Tate och Alex Jones: ”Tredje världskriget”

Flera stora kontroversiella internetprofiler delade snabbt olika teorier som går emot myndigheternas beskrivning om att det var en olycka.

Enligt CNN, som gått igenom flera av inläggen, ska Andrew Tate mindre än sex timmar efter brokollapsen delat att fartyget utsatts för en cyberattack.

Efter ett dygn markerades inlägget som ”missledande” av X, efter att haft markeringen ”spekulativt” under en period. Då ska över 18 miljoner användare redan sett inlägget, enligt CNN.

”Speciell situation i USA”

Under tisdagen började termen ”Black swan” trenda på X och samlade stora mängder amerikanska konspirationsteoretiker, skriver Wired. Begreppet används för att antyda att ett dolt maktskikt, en så kallad ”deep state”, är involverad och att brokollapsen därför skulle liknas vid en falsk flagg-operation.

– I USA har vi en speciell situation där personer som Alex Jones eller förre detta säkerhetsrådgivaren Mike Flynn har stora följarskaror på sociala medier och kan snabbt sprida sina alternativa förklaringar till miljoner följare, förklarar Andreas Önnerfors, docent i idéhistoria och expert på konspirationsteorier.

Var brokollapsen egentligen ett terrordåd och hade Simpson redan förutsett olyckan? Ja, i alla fall om man tror på de konspirationsteorier som spridits efter brokollapsen i Baltimore. Se mer om dem i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brokollapsen i Baltimore

Mer i ämnet