Miljörörelsen har på senare tid växt sig starkare i Serbien.
”Kamp för liv och existens”
I dagar blockerade tusentals aktivister och medlemmar ur den gröna politiska koalitionen, Moramo, viktiga utfartsleder ur Belgrad och andra stora städer. Efter det beslutade den serbiska regeringen, i slutet av januari, att dra tillbaka företaget Rio Tintos tillstånd av litiumbrytning i Serbien.
Zlatko Kokanović är den sjätte generationens mjölkbonde på gården vid en av Serbiens mest bördiga delar – Jadardalen – där Rio Tinto tidigare fått tillstånd att bryta litium. Något som skulle vara slutet för Kokanovic-familjens lantbruk.
– Det går inte att överleva som lantbrukare utan mark, det här är en kamp för både liv och existens, säger Kokanović.
– Vi har ärvt marken av våra förfäder i generationer. Våra förfäder har offrat sina liv för marken under första världskriget och nu ska vi sälja den till utländska företag för ekonomisk vinning? Det kommer inte att hända.
Bättre levnadsstandard
Precis som miljökoalitionen Moramo har även den återuppstådda koalitionen ”Förenade Serbien” – som främst består av social-liberala partier – ökat i popularitet. Deras valkampanj har i år fokuserat på bättre levnadsstandard för serbiens invånare, liksom demokratiska frågor som president Aleksandar Vučićs auktoritära ledarstil och anklagelser om korruption och nepotism.
– Jag vill leva i ett Serbien där man värderar hårt arbete och kunskap. Inte ett samhälle där det inte finns regler, eller snarare där det finns regler – men som inte gäller alla, säger Stefan Ninić, ungdomsledare i Serbiens demokratiska parti (DS) som är en del av koalitionen ”Förenade Serbien”.
Trots ett uppsving för oppositionen är president Aleksandar Vučić och hans parti, SNS fortfarande segertippade inför söndagens val. Mycket på grund av hur framgångsrikt han hittills hanterat den svåra balansgången mellan kandidaturen till EU och de viktiga relationerna med Ryssland.