Innan ”våldtäktslagen” avskaffades i Libanon hängde en människorättsorganisation upp brudklänningar längs med cornichen i Beirut för att uppmärksamma och protestera mot lagen. Foto: AP/TT

”Våldtäktslagen” – ett minne blott på Västbanken

Uppdaterad
Publicerad

Västbanken har upphävt den så kallade våldtäktslagen – lagen som ursäktar våldtäktsmän om de gifter sig med sitt offer, skriver människorättsorganisationen Human Rights Watch.

– Det är ett steg, men vi har en lång, lång, lång väg att gå, säger Amal Khreishe på kvinnoorganisationen PWWSD i Ramallah.

Pressmeddelandet från Human Rights Watch kom på torsdagsmorgonen. Det löd: ”Palestina har upphävt våldtäktslagen”.

– Vi fick reda på det nyligen, därför kom pressmeddelandet nu. Men man upphävde lagen redan den 14 mars i år, säger Sari Bashi på Human Rights Watch i Jerusalem till SVT Nyheter.

Sari Bashi, Human Rights Watch i Jerusalem. Foto: Privat

Flera länder har avskaffat lagen

Den så kallade våldtäktslagen är en kontroversiell lag som har diskuterats febrilt i regionen i flera år. Lagen ursäktar och fäller inte våldtäktsmän, ifall de gifter sig med sitt offer.

– Lagen möjliggör inte bara det, utan till och med uppmuntrar män att gifta sig med sina våldtäktsoffer, säger Sari Bashi. 

Under 2017 upphävde flera länder våldtäktslagen. Först ut var Tunisien, och därefter Libanon och Jordaninen. Egypten avskaffade lagen redan 1999 och Marocko införde en lagändring 2014.

– För oss är inte det här tillräckligt. Det är ett steg, men vi har en lång, lång, lång väg att gå, säger en måttligt imponerad Amal Khreishe på kvinnoorganisationen Palestinian Working Woman Society for Development (PWWSD) i Ramallah till SVT Nyheter.

Olika lagar i olika områden

Rättssystemet i de palestinska områdena är komplext. Förutom palestinsk lag omfattas även osmansk lag, lag från det brittiska mandatet och andra länders lagar.

I Gaza råder till exempel egyptisk lag och på Västbanken är det Jordaniens lagstifitning som gäller.

Detta innebär att Gaza inte har omfattats av våldtäktslagen, medan det nu tas bort på Västbanken då Jordanien avskaffade det.

– Jag kan inte svara på varför det har dröjt några månader för Västbanken efter Jordaniens upphävande. Men vi är så klart glada över att det nu har skett, säger Sari Bashi.

HRW: ”Finns mycket mer att göra”

Enligt Human Rights Watch har de palestinska områdena åtagit sig till att eliminera all form av diskriminering mot kvinnor, genom att godkänna FN:s kvinnokonvention Cedaw. Men likt Amal Khreishe, menar HRW att det finns mycket mer att göra.

– I Palestina har en av tre kvinnor rapporterat att de blivit utsatta för något slags brott av sina män. Det finns fortfarande problemet med att kvinnor dödas och att straffen förmildras till exempel, säger Sari Bshi.

Våldtäktslagen gäller fortfarande i flertalet länder i regionen, enligt HRW. Bland annat i Algeriet, Bahrain, Irak, Kuwait, Libyen och Syrien.

Men också i dessa länder växer motståndet – senast i raden är Irak, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.