Tre personer på en kvällsbild, stående utomhus. Den första personen bär en svart hoodie med en orange logotyp. Den andra personen har på sig en hockeytröja med en röd och svart design. Den tredje personen är klädd i en svart topp och ljus kofta. Bakgrunden visar en byggnad och parkeringsplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förstår ens amerikanerna själva hur valsystemet fungerar? SVT frågade väljare i Fort Wayne i Indiana. Foto: Lizette Edfeldt

Väljarnas kritik mot USA:s valsystem: ”Behöver fler alternativ”

Uppdaterad
Publicerad

Elektorer, ”swing states” och primärval. För en utomstående kan det amerikanska valsystemet vara minst sagt svårt att förstå sig på, men frågan är om ens amerikanerna själva vet hur det fungerar.

SVT besökte en hockeymatch i Indiana för att höra väljarnas egen syn på saken.

Det amerikanska valet går in i slutstriden. För många svenskar kan det amerikanska valsystemet vara svårt att förstå sig på.

När SVT träffar väljare utanför hockeyarenan i staden Fort Wayne blir det tydligt att även många amerikanska väljare har ganska diffus bild av vad som händer med deras röster efter att de lägger dem i höstens val. De flesta vet att elektorskollegiet tar vid efter att rösterna räknas – men vad som händer där är det ingen som kan svara på.

USA-val 2024

– Det finns ingen transparens, ingen öppenhet kring vem som egentligen fattar besluten, och då blir den en massa konspirationsteorier, säger väljaren TJ som SVT träffar utanför arenan.

Kritik mot tvåpartisystemet

En annan sak som de allra flesta SVT träffar kan enas om är att det nuvarande tvåpartisystemet med demokrater och republikaner inte fungerar. Flera uttrycker att de har svårt att välja eftersom de inte håller med något av partierna till hundra procent.

– Alla som placerar sig lite utanför eller mellan partierna argumenterar för att det ska förändras, men så blir det aldrig. Vi har haft två stora partier i över hundra år nu, säger TJ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet