Amerikaner på stan i Chicago.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tror amerikanerna fortfarande på den amerikanska drömmen? Foto: Lizette Edfeldt / SVT

Lever den amerikanska drömmen?

Uppdaterad
Publicerad

För unga amerikaner väntas ekonomin bli den viktigaste valfrågan. Många under 30 anser att den äldre generationen lämnar efter sig en värld med sämre förutsättningar och färre möjligheter.

Men frågan är om de, trots dessa utmaningar, fortfarande tror på den amerikanska drömmen.

Den amerikanska drömmen handlar traditionellt om att uppnå framgång och välstånd genom hårt arbete, oavsett bakgrund. Det inkluderar ofta möjligheten att äga ett hem, ha en stabil karriär och kunna ge sina barn ett bättre liv.

– Jag har nog inte trott på den amerikanska drömmen på länge. Särskilt inte när man bor här och ser människor som kämpar i varje gathörn, säger Jacob Ezra, en av de unga amerikaner som SVT:s team träffar i Chicago.

USA-val 2024

Försprång Harris bland unga

I ett läge där det just nu är väldigt jämt mellan kandidaterna kan de unga amerikanerna, om de går och röstar, avgöra valet, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Demokraternas Kamala Harris har försprång i åldersgruppen 18-34 år enligt en färsk mätning från CNBC.

– Om fler unga går och röstar än i förra valet då kommer de förmodligen avgöra valet till Harris fördel, säger Youcefi.

SVT:s reporter Sebastian Strandberg tog sig ut på gatorna i Chicago för att fråga unga väljare om den amerikanska drömmen lever – och fick uppleva sin egen amerikanska dröm genom att testa stadens berömda ‘deep dish pizza’.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet