Det omstridda valet i Venezuela har föregåtts av protester och generalstrejk. Foto: TT

Rapporter om dödsfall när Venezuela går till val

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer uppges ha dödats under det omstridda valet i Venezuela, skriver BBC News. En av de dödade ska vara en regeringsvänlig politiker som kandiderar till den nya grundlagsförsamlingen i landet, enligt flera medier.

BBC News skriver att kandidaten deltagit under det kontroversiella valet till grundlagsförsamling i Venezuela. Enligt BBC säger en venezuelansk minister att kandidaten ska ha skjutits till döds under lördagkvällen. Huruvida dödskjutningen går att koppla till valet eller inte är ännu oklart.

39-årig advokat

Valet som pågår under söndag gäller en ny författningsförsamling – ett superorgan med 545 ledamöter med rätt att skriva om konstitutionen efter regeringens önskemål. Valet sker på regeringens villkor och oppositionen, som har majoriteten i landets parlament, bojkottar valet.

Krisen i Venezuela

Enligt nyhetsbyrån TT ska kandidaten som dödats vara en 39-årig advokat som kandiderade till den nya församlingen. Han ska ha skjutits till döds av angripare i sitt hem i Ciudad Bolívar i sydöstra Venezuela.

Han är den andra kandidaten som mördats inför valet. Den 10 juli dödades José Luis Rivas vid en kampanj i staden Maracay.

LÄS MER: Oroligt när vallokalerna öppnar i Venezuela

En aktivist från oppositionspartiet Acción Democrática ska även ha dödats under valhelgen. Aktivisten ska ha dödats under protester. Ytterligare två män ska också ha dödats under protester, det skriver BBC.

Krisen i Venezuela

  • Våldsvågen med upplopp och kraftiga protester i Venezuela har en såväl ekonomisk som politisk bakgrund. Oppositionen pekar ut regimens ekonomiska politik som anledning till den djupa ekonomiska krisen, medan regeringen lyfter fram det låga oljepriset och anklagar oppositionen för att destabilisera ekonomin.
  • President Nicolás Maduros sätt att hantera krisen, i kombination med att hans socialistparti för första gången på 17 år förlorade majoriteten i parlamentet, har fått situationen att spåra ur.
  • Valskrällen 2015 innebär att regeringen och parlamentet kontrolleras av två olika läger som är politiska motståndare. Det är detta som Maduro nu försöker runda genom att skapa en slags ny konstituerande församling – ett nytt superorgan som ska bestå av 545 ledamöter och ha befogenhet att skriva om konstitutionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet