Premiärminister Sheikh hasina håller upp segertecknet efter att ha röstat. Foto: Reuters/TT

Valseger för Sheikh Hasina i Bangladesh

Uppdaterad
Publicerad

Regeringspartiet och premiärminister Sheikh Hasina har tagit hem segern i valet i Bangladesh, enligt en tv-kanal i landet. Men valdagen blev våldsam – över 10 personer har dödats och oppositionen hävdar att röstandet inte gått rätt till.

– Vi uppmanar valmyndigheten att ogiltigförklara det farsartade resultatet, säger Kamal Hossain från oppositionen.

Oppositionens krav kom efter det att tidiga resultat pekat på att premiärminister Sheikh Hasina från regerande Awamiförbundet kommer att få styra landet ännu en mandatperiod.

Några timmar senare rapporterade tv-kanalen Channel 24 att Sheikh Hasina och Awamiförbundet ”lätt kommer över de 151 mandat som krävs”.

Oro för valfusk

Anklagelser om valfusk kom från flera håll. Nyhetsbyrån Reuters har pratat med tre personer som säger sig ha blivit hindrade från att rösta. En 34-årig väljare i sydöstra Bangladesh hävdar att representanter från regeringspartiet stoppade folk från att gå in i vallokalerna.

– Om jag hade försökt gå in hade de slagit mig, säger han.

Valmyndigheten bekräftar att det kommit in anmälningar om valfusk, och säger sig utreda saken.

Fortsatt auktoritärt styre

Sheikh Hasina har suttit vid makten sedan 2009. Valet 2014 bojkottades av BNP, vilket resulterade i ännu en seger.

BNP-ledaren Khaleda Zia, som varit Hasinas huvudrival i snart 20 år, dömdes till 17 års fängelse för korruption tidigare i år.

Sedan dess har styret blivit allt mer auktoritärt, varnar människorättsgrupper. Journalister och oppositionella tystas och när parlamentsvalet nu hålls sker det i en ”repressiv politisk miljö”, enligt Human Rights Watch.

Hasina skakar av sig kritiken. Enligt henne kräver den ekonomiska resa som partiet inlett ytterligare en mandatperiod. Den årliga tillväxttakten kommer att öka till 9 procent från nuvarande 7,8 procent, lovar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.