• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vapendebatten i USA återigen på tapeten: ”Vad håller vi på med?”

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en masskjutning skakar om USA – och återigen är debatten om vapenlagarna i landet igång.

– Vad håller vi på med?, säger demokraten Christoffer Murphy.

Att bära vapen har blivit en del av identiteten i USA. Ett land där ett författningstillägg från 1791 ger varje medborgare rätten att bära vapen. En lagstiftning som försvaras av den amerikanska vapenlobbyn och Republikanerna.

I den amerikanska senaten, dagen efter skoldådet i Uvalde i Texas, är den demokratiske senatorn Christoffer Murphy märkbart känslosam.

– Vad håller vi på med? Det har skett fler masskjutningar än vi har dagar på året. Varför anstränger ni i er för att få det här jobbet, den här maktpositionen, om ert svar när dödandet ökar, är att inget göra?, säger han.

Lösningen: Fler vapen

Efter massakern mot grundskolan i Uvalde, Texas, har Demokraterna återigen väckt frågan om skärpt lagstiftning vid vapenköp. Men inte mycket talar för att Texas-senatorn Ted Cruz och övriga republikaner skulle byta fot i frågan.

– Man ser demokrater och många inom media vars omedelbara lösning är att försöka begränsa laglydiga medborgares konstitutionella rättigheter, säger Ted Cruz.

Några av de republikanska förslagen som ligger på bordet handlar istället om skärpt säkerhet på skolorna med bland annat fler beväpnade vakter, metalldetektorer – och till och med beväpnade lärare.

Lagändring mindre troligt

Från det andra politiska hållet bygger förslagen på att begränsa rätten och möjligheten att bära vapen. Men där finns en del hinder, enligt SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

– Det finns ingen majoritet i senaten att förändra den här lagstiftningen, det vore ett stort ingrepp eftersom den är skyddad av grundlagen. Joe Biden har inte den majoriteten med sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.