Tusentals har dött och skadats, många av dem kvinnor och barn. Nära 1,7 miljoner människor i Gaza har tvingats bort från sina hem, enligt FN:s organ för palestinska flyktingar.
Över hälften bor nu i överfulla FN-anläggningar. Samtidigt är bristen på vatten, mat, mediciner och andra förnödenheter stor – och sjukhusen nära bristningsgränsen.
Mitt i allt lidande har den framförhandlade vapenvilan gett palestinierna på Gazaremsan ett litet andrum.
”Glad över vapenvilan”
På en skola i Khan Yunis, en stad med ett intilliggande flyktingläger i södra delen av Gaza, har eldupphöret gett fördrivna barn en sällsynt chans att sjunga och leka.
– Jag är så glad över den här vapenvilan, att det inte är något krig, säger Gilnar Ahmed till Reuters.
Fler ur gisslan har också kunnat släppas samtidigt som bland annat bränsle och hjälpleveranser har nått fler, även i norr, uppger FN.
– Det vi har sett de senaste dagarna är att folk har fått lite tid att andas, att kunna ställa sig i en matkö, och försöka hitta någon form av hjälp, säger Frida Lagerholm, kommunikationsansvarig på Läkare utan gränser.
– Många har också försökt hitta sina släktingar, gräva upp sina döda familjemedlemmar och så. Men situationen är fortfarande fasansfull.
Inte tillräckligt
FN:s livsmedelsprogram (WFP) har sedan vapenvilan inleddes levererat mat till mer än 250 000 människor i Gaza och färskt bröd till uppskattningsvis 100 000. De ökade antalet försändelser räcker dock inte för att möta nivån av hunger som man bevittnar.
– Det har varit en stor förändring, men vi behöver mer tid, säger Carl Skau, biträdande verkställande direktör och operativ chef för WFP, till SVT Nyheter.
Både WFP och Läkare utan gränser understryker att det allra viktigaste just nu är fortsatt vapenvila.
– Fortfarande råder brist på allt. Det vi ser, som kommer in, är absolut inte tillräckligt, säger Frida Lagerholm.