Var detta en al-Qaida-demonstration? ”Det onda kryper närmare”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det onda kommit till Norden. Vi vet inte vilka som ligger bakom attentatet i Oslo. Men när vi har rapporterat om terrordåd världen över det ofta legat en fråga i bakhuvudet: När kommer detta till oss? Nu har det kommit till Norden.

Läget under flera timmar efter attentatet verkar ha varit kaotiskt och svårt att överblicka. Och det är fortfarande oklart vem som står bakom attentatet. Det gåtr bara att försöka dra paralleller till tidigare terrordåd.

Välplanerat

Om attentatet i Oslo och attentatet på det socialdemokratiska ungdomslägret i Utöya hänger samman, måste det röra sig om mycket välplanerad aktion.

En sådan noggrann planering har hittills alltid tytt på grupper som har arbetat med al-Qaida som förebild.

Men vi det inte om det är så i Norge. Detta kan vara ett helt annat, l0okalt, attentat utförd av en lokal fanatiker.

Attentaten riktade sig mot regeringskvartern och regeringspartiets ungdomsläger.

Det är i alla fall första gången ett terrordåd så tydligt riktar sig mot en statsledning sen den 11 september 2001, då USA:s försvarsdepartement Pentagon träffades.

al-Qaida?

Så frågan är: Är detta al-Qaidas demonstration att man trots bin Ladins död är stridsdugligt? Eller är det en lokal terrorist som föbittrad går bärsärkagång?

Jag hörde en BBC-reporter som berättade hur han hade gjort en intervju på ett ministerium i Oslo och att han och hans team bara behövde visa pass.

– Det var som att komma till en oskuldsfull idyll, sade han.

Idyllen ödelagd

Men nu har alltså bomberna ödelagt idyllen. Och vi kan räkna med att det får följder inte bara för Norge i form av skärpt säkerhet och ökad oro.

Vi kan räkna med att detta kommer att sprida sig vidare. Till oss i Sverige.

Spekulationer

Nu kan vi bara spekulera om orsakerna. Och det är lätt att leta upp fakta som kan förklara att det blev som det blev.

En ”lokal” orsak är att en irakisk-kurdisk fundamentalist, mullah Krekar, just åtalats för hot mot den ledaren för norska höyre (moderaterna).

Han står på en FN-lista från 2006 som sympatisör med al-Qaida. Själv anser han sig förföljd och oskyldig.

Afhganistan och Libyen

Men det finns ett större perspektiv. Och det handlar om Afghanistan och Libyen. I båda oroshärdar deltar norska styrkor på olika sätt – liksom fallet är med Sverige.

Frågan är nu om tragedin i Norge påverkar landets engagemang i oroshärdarna – och om detta på något sätt sprider sig till övriga Norden.

Pest eller kolera

Politikerna skulle då befinna sig i en pest-eller-kolera-situation. För att ge efter skulle ju vara detsamma som att regeringarna erkänner att terroristerna har vunnit.

Men som sagt: Det är lätt att spekulera. Det finns en del omständigheter som kan förklara attacken utifrån storpolitiska förhållanden.

Men tänk nu om det är en enskild norrman som hatar en rad institutioner i sitt eget fridfulla land?

Bo Inge Andersson, utrikeskommentator

bo-Inge.andersson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.