Hassan Rohani Foto: SVT

Världen charmas av Irans president

Uppdaterad
Publicerad

Hassan Rohani, Irans president sedan i somras, har ändrat omvärldens syn på landet. Nu drömmer affärsmännen om landet med världens fjärde största oljereserv – men alla är inte lika entusiastiska.

Den lågmälde, elegante och bildade Rohanis charmoffensiv slog ut med full kraft i Davos i Schweiz nyligen då han som första iranska president någonsin deltog i det ekonomiska toppmötet. Där mötte han världens mäktiga ekonomiska och politiska ledare.

– Jag är här för att förmedla mitt folks budskap om vänskap, engagemang och fredlig samexistens, sade Rohani.

Irans atomenergiprogram

Rohani får luttrade affärsmän att börja drömma om ett nytt Iran, om tillgången till en lukrativ marknad och till världens fjärde största oiljereserv. I Davos mötte han ett antal direktörer från de stora oljebolagen.

Twitter

Rohani intervjuas av utländska TV-bolag. Han har ett engelskspråkigt twitterkonto och har studerat i Skottland.   

Kontrasten är stor mellan Hassan Rohani och hans föregångare Mahmoud Ahmadinejad, vars hätska utfall – särskilt hans antisemitiska uttalanden – gjorde honom omöjlig i internationella sammanhang.

Avtal om kärnteknologi

Det som nu gör det möjligt att göra affärer med Iran är det avtal man kom överens om i november. Det begränsar landets kärnteknologiska program och tillåter mer inspektioner från den internationella atomenergiorganet IAEA.

Avtalet har gjort att sanktionerna mot Iran börjat lyftas och att landets frysta ekonomsika tillgångar kommer att frigöras efterhand. Det är viktigt för den iranska ekonomin där människors levnadsförhållanden påverkats av sanktionerna.

Men det finns kritiker som oroar sig för att Iran inte ska leverera vad man lovat när det gäller kärnprogrammet.

Dessutom menar många att i entusiasmen över de diplomatiska framgångarna glömmer man bort bristen på mänskliga rättigheter i Iran, bland annat avrättningar och fängslande av oliktänkande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irans atomenergiprogram

Mer i ämnet