Världens ledare samlas i Paris

Publicerad

Säkerhetsförberedelserna pågår för fullt inför den massmanifestation för frihet som väntas samla över en miljon människor under söndagen.

Manifestationen har fått namnet ”den republikanska marschen”.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel, den brittiske premiärministern David Cameron och den amerikanske justitieministern Eric Holder är några av ledarna som tar plats vid president François Hollandes sida klockan tre på Place de la République. Även Sveriges statsminister Stefan Löfven kommer att delta.

På lördagskvällen meddelade också den israeliska regeringen att den kommer att skicka tre av sina ministrar, däribland premiärminister Benjamin Netanyahu och utrikesminister Avigdor Lieberman. Kort därefter bekräftades att även palestiniernas president Mahmud Abbas kommer att delta. Det rapporterar bland annat Le Figaro. Ryssland skickar utrikesminister Sergej Lavrov och Turkiet sin premiärminister Ahmet Davutoglu.

Hög säkerhet

Säkerheten är mycket hög för att förhindra nya attacker, meddelar den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve. Över 2 200 militärer och poliser kommer att finnas på plats på Paris gator.

– I den exceptionella situation som råder kommer exceptionella åtgärder att vidtas för att säkra marschen och den allmänna ordningen, säger han enligt AFP.

Nationella fronten portad

En politiker som inte fått någon inbjudan att delta i Parismanifestationen är Marine Le Pen, ledare för det franska främlingsfientliga Nationella fronten.

– Presidentens idé att lansera en nationell enhet, från vilken man exkluderar ett parti som representerar 25 procent av fransmännen, förvandlar denna enhet till ett enormt politiskt bedrägeri, säger hon vid en presskonferens enligt tidningen Le Point.

Le Pen kommer att delta i en manifestation i staden Beaucaire i stället.

Under lördagens samlades över 700 000 människor i olika delar av Frankrike för att hedra de 17 dödsoffren för de senaste dagarnas attacker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.