En elektronisk valmaskin bärs genom djungeln till det avlägsna valdistriktet Alipurduar i Västbengalen i Indien 10 april 2019. Foto: Reuters/Rupak De Chowdhuri

Världens största övning i demokrati

Uppdaterad
Publicerad

Över 900 miljoner indier väljer ett nytt parlament – elektroniskt.

– Det är det längsta, största och sannolikt kostsammaste valet i mänsklighetens historia, säger SVT:s Malin Mendel när de första vallokalerna öppnat.

De första av omkring en miljon vallokaler öppnade på torsdagen. Tanken är att de röstberättigade ska ha nära till vallokalerna i världens näst mest folkrika land – Indien.

– Alla ska ha max två kilometer till en vallokal – för att försäkra sig om att så många som möjligt röstar. Därför måste säkerhetspersonal och annan personal flyttas runt i landet. Det är därför det är en sådan utdragen process, säger SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel.

Val i Indien

Rösterna ska lämnas via den batteridrivna valmaskinen Electronic Voting Machine (EVM). Den är inte ansluten till internet, wifi eller bluetooth och ska därför kunna stå emot cyberattacker och sabotage, enligt Valkommissionen (ECI).

900 miljoner röstar

Av omkring 1,3 miljarder indier är cirka 900 miljoner röstberättigade. Valet pågår i sex veckor.

– Det är det längsta, största och sannolikt kostsammaste valet i mänsklighetens historia, säger SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel i SVT:s Morgonstudion.

Politiker dödades

Men säkerhetsnivån i de 29 delstaterna uppges vara mycket hög. Minst sju människor dödades på tisdagen på två olika platser – i ett bombattentat och i en skottlossning.

Ett av offren var ledamot av delstatsparlamentet i Chhattisgarh för det styrande partiet BJP.

En annan var ledare för en regional grupp som ska vara knuten till BJP. Han sköts ihjäl tillsammans med sin livvakt på ett sjukhus i delstaten Jammu och Kashmir, rapporterar Reuters.

Indiens premiärminister Narendra Modi (t.v) och Kongresspartiets ledare Rahul Gandhi (t.h). Foto: AFP/TT

Gandhi mot Modi

Valet står mellan den sittande premiärministern Narendra Modi och huvudutmanaren Rahul Gandhi.

Mondi leder Bharatiya Janata Party (BJP)  och vann en överlägsen seger 2014. Nu hoppas partiet på en andra mandatperiod.

Men kampen väntas bli jämn mot Gandhi, som leder Kongresspartiet. Gandhi har gått framåt i opinionen, medan Modi har problem med sviktande stöd.

– Det här kommer att bli en rysare. Han (Mondi) har byggt upp en väldigt stark bas, piskat upp det i ”vi och dom” och har många med sig. Men vi vet också att eftersom Indien är kaotiskt och det är mycket som måste göras, är det väldigt svårt att bli omvald, säger Anna Kinberg Batra (M) som blev intervjuad i Morgonstudion för att hon skrivit böcker om Indien.

Kongresspartiets ledare Rahul Gandhi (t.h) och hans mor Sonia Gandhi (t.v). Hon har varit ledare för Kongresspartiet och är änka efter den mördade premiärministern Rajiv Ghandi. Foto: Prakash Singh /AFP
Indiens premiärminister Narendra Modi på valmöte i Junagadh i delstaten Gujarat 10 April 2019. Foto: Reuters/Amit Dave

Fakta: Partier, ledare och parlament

543 ledamöter ska väljas till parlamentets underhus Lok Sabha. Det ska bilda regering och utse en ny premiärminister.

Det dominerande partiet i indisk politik har länge varit Indian National Congress (Kongresspartiet) som har sina rötter i självständighetsrörelsen.

Kongresspartiet har haft regeringsmakten i Indien under flera långa perioder: 1947–77, 1980–89, 1991–96 samt 2004–14.

De flesta av partiets ledare har tillhört Nehru–Gandhidynastin.

I valet 2014 vann Bharatiya Janata Party (BJP) en storseger och fick egen majoritet i folkförsamlingen.

BJP har sina rötter i hindunationalismen och regeringen leds av premiärminister Narendra Modi.

Kongresspartiets ledare Rahul Gandhi är son till Indiens tidigare premiärminister Rajiv Gandhi, som mördades 1991.

Han är sonson till tidigare premiärministern Indira Gandhi som mördades 1984. Han är ättling till Indiens första premiärminister Jawaharlal Nehru.

Även Rahul Gandhis mor, Sonia Gandhi, har varit Kongresspartiets ledare.

Källa: Nationalenyklopedin/Britannica

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Indien

Mer i ämnet