Bristen på regn har gjort att brandsäsongen startat tidigare och mer intensivt än tidigare år, enligt brasilianska myndigheter.
Även vattenflödet i den viktiga Paraguayfloden, som förser våtmarksregionen med vatten, är ovanligt lågt i år. Flodnivån ligger två meter under genomsnittet, skriver DN.
Forskare är överens om att torkan i området har med klimatförändringar i regionen att göra. Men även om klimatförändringarna underlättar för bränderna, så startas majoriteten av mänskligt agerande.
– Människor ligger troligen bakom de här bränderna och polisutredningar har startats, säger Wallysthon Luiz vid Brasiliens miljöpolis till Reuters.
Oro för ett nytt 2020
Enligt det brasilianska rymdinstitutet INPE upptäcktes 127 olika bränder i området mellan den 1 januari och den 9 juni förra året. I år är det antalet uppe i minst 1315.
Nu oroar sig många att året kan bli ännu värre än rekordåret 2020, då en tredjedel av området stod i lågor och dödade 17 miljoner däggdjur enligt WWF.
– Djuren har ingen chans att fly och ingenstans att ta vägen. I det långa loppet kommer den biologisk mångfalden minska, säger miljöaktivisten Delcio Rodrigues till Reuters.
Det här är Pantanal
Den tropiska våtmarken Pantanal i centrala Sydamerika sträcker sig in i Bolivia, Paraguay och framförallt Brasilien.
Under regnperioder kan våtmarken bli 200 000 kvadratkilometer stort, nästan dubbelt så stort som Portugal.
Våtmarken hamnar ofta i skuggan av det mer välkända Amazonas men enligt WWF är området ett av de artrikaste områdena i världen med nästan 4 700 olika växter och djurarter.
Området är också hem för bland annat världens största jaguar, utrotningshotade tapirer och jättemyrslokar.
Källor: WWF, BBC