Tsunamin kan ha kommit som en överraskning för många människor på ön Sulawesi. Under måndagen bekräftade Jörn Lauterjung, chef vid Tyska forskningscentret för geovetenskap (GFZ), att systemet kan ha brustit.
– Problemet fanns i kommunikationen mellan lokala myndigheter och folk, till exempel de som befann sig på stranden, på bland annat Sulawesi, säger Lauterjung till nyhetsbyrån Reuters.
Tyskland tog fram varningssystemet åt Indonesien efter den förödande tsunamin i Sydostasien 2004, då omkring 226 000 personer omkom.
Förutspådde vågor
På sätt och vis verkar dock varningsystemet ha fungerat, enligt GFZ. Systemet registrerade och förutspådde vågor på uppåt tre meter nordväst om Sulawesi, innan katastrofen var ett faktum. Det var alltså strax före, på de så kallade ”sista kilometrarna” innan tsunamin nådde land, som varningssystemet inte fungerade som det skulle.
30 minuter efter att systemet gått igång, lyftes varningen, rapporterar BBC.
– Till exempel verkar det som att sirener inte har fungerat, och det gick inte ut några varningar till lokalbefolkningen via högtalare på polisfordon, säger Jörn Lauterjung till Reuters.
Inga sirener längs med kusten
En annan del av problemet med varningssystemet tros handla om de meddelanden som faktiskt gick ut till boende på Sulawesi, via textmeddelande till mobiltelefoner. Dessa meddelanden kan dock ha skickats förgäves.
I och med att stora delar av det drabbade områdets kraftledningar slogs ut slutade även vissa kommunikationsmöjligheter att fungera. Bland annat hördes inga sirener längs med kusten. Varningarna kan således ha varit verkningslösa, rapporterar BBC och hänvisar till indonesiska myndigheter.
Minst 844 personer har bekräftats döda efter jordbävningen och tsunamin. Enligt FN är nu cirka 191 000 personer i akut behov av hjälp, enligt nyhetsbyrån AFP. Ungefär 46 000 av dessa bedöms vara barn.