Värsta torkan i östra Afrika på 40 år: ”Vi väntar bara på att svälta ihjäl”

Publicerad

Kriget i Ukraina har förvärrat hungern i östra Afrika. Att spannmålsexporten över Svarta havet nu har återupptagits kan därför vara avgörande för många där.

Kadaver från djur som inte har klarat sig i torkan ligger utspridda i Purapul. Bara i Kenya har över 1,5 miljoner boskapsdjur dött och lämnat familjer utan kött, mjölk eller möjligheter till byteshandel.

Den värsta torkan på 40 år har gjort att minst 18 miljoner människor på Afrikas horn nu lever med allvarlig hunger. De svårast drabbade områdena står på gränsen till en svältkatastrof.

Bär för att överleva

Loka Metir plockar små beska bär som kallas för edung från en buske. Hon vet att de kommer att göra barnen sjuka. Men hon har ingenting annat att ge dem.

– Vi kan inte odla och alla våra djur har dött i torkan. Vi väntar bara på att svälta ihjäl. De här bären är vårt enda sätt att överleva, förklarar hon.

73-åriga Iripiyo Apothya har fått se sina getter dö en efter en. Förr kom torkan med många års mellanrum och både djur och människor kunde återhämta sig när regnet kom. Nu har det inte regnat ordentligt på tre år.

– Betesmarken torkar helt och när boskapsdjuren dör så dör också människor, för vi är beroende av dem.

Solrosolja och spannmål

Ovanpå torkan har Rysslands invasion av Ukraina drivit upp priserna på mat och bränsle. Ukraina är en av världens största exportörer av solrosolja och spannmål – råvaror som i månader har suttit fast i hamnen i Odessa. Ukraina har också fått mycket av uppmärksamheten det senaste halvåret, liksom en stor del av den humanitära hjälp som delats ut.

När Samantha Power, chef för USA:s biståndsorgan USAID, nyligen besökte Kenya, tryckte hon på vikten av att exporten över Svarta havet återupptas, vilket nu har gjorts.

– Genom att blockera Ukrainas spannmålsexport och begränsa handeln med rysk konstgödsel, har Putins agerande orsakat smärta för befolkningen i Kenya och andra länder, sa hon.

Näringsrik jordnötskräm

FN:s barnfond UNICEF har varnat för att högre priser och brist på vegetabilisk olja kan påverka tillgången till en näringsrik jordnötskräm som används för att förebygga svält. Pengar för att köpa in och leverera den allt dyrare produkten saknas.

– Om vi får slut på den, kommer det att leda till fler dödsfall, väldigt snart. Den är livräddande, säger James Jarso, vid organisationen World Vision.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.